Senátorka Zvěřinová: Na rozdíl od některých si Bohuslav Sobotka nepotřebuje nic dokazovat

28.08.2014 16:07

Žďár nesmí mít pravicového ani nečitelného senátora. Musí mít senátorku, která bude stát na straně lidí, řekla rozhodně Dagmar Zvěřinová (ČSSD), která by se chtěla pokusit obhájit svůj mandát. S jakým cílem? V rozhovoru, který poskytla naší redakci, zhodnotila nejen své působení v horní komoře, ale také ve Žďáru nad Sázavou, kde je od roku 2010 starostkou. Svěřila se nám také s tím, jak hlasovala v rámci vnitrostranického referenda strany a řeč přišla i na vládu.

Senátorka Zvěřinová: Na rozdíl od některých si Bohuslav Sobotka nepotřebuje nic dokazovat
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Již zanedlouho končí vaše funkční období nejen jako starostky, ale také senátorky. Pokud se nepletu, oba mandáty byste chtěla obhájit? Není to v rozporu s tím, co prosazuje strana? Mám na mysli omezení kumulace funkcí.

Před čtyřmi roky jsem funkci starostky přijala po drtivém vítězství v komunálních volbách, kdy jsem měla po mnoha letech šanci prosadit své sny o lepším Žďáru. Dnes stojí nově zrekonstruovaný bazén, je dokončena rekreační zóna na Piláku, dokončuje se kompletní rekonstrukce náměstí, máme nové krásné nádraží. Podařilo se vybudovat mnoho nových chodníků, zahájili jsme složitý a důležitý proces, který uleví městu od přetížení auty. Jsem přesvědčena, že jsem se rozhodla správně a udělala pro Žďár kus práce. Žďáru chci pomáhat i nadále, ale nikoli už jako lídr komunální kandidátky ČSSD. Tím je zkušený politik a poctivý chlap Vladimír Novotný. Já kandiduji jako druhá, chci mu krýt záda a pomoci mu opět vyhrát volby a získat ve Žďáru funkci starosty. Já osobně vidím prioritu v obhájení senátorského mandátu. Žďár nesmí mít pravicového ani nečitelného senátora. Musí mít senátorku, která bude stát na straně lidí.

Otázka na toto téma zazněla i v rámci referenda ČSSD. Co podle vás ukázalo? Prozradíte, jak jste v jednotlivých otázkách hlasovala vy sama?

Výsledek referenda ukázal, že sociální demokraté chtějí ČSSD reformovat, chtějí , aby byla moderní a demokratická. Chtějí, aby pružně reagovala na potřeby lidí a nestala se mocenským nástrojem v rukou podnikatelů a oligarchů. Proti tomuto trendu se musí sociální demokracie jasně vymezit a výsledek referenda jí v tom pomůže. Já osobně jsem hlasovala třikrát pro.

Jak se vám daří oba mandáty skloubit a případně využít mandát senátorky ve prospěch regionu či města?

V tomto volebním období se mi to dařilo a myslím si, že je to i vidět. Na výsledky své práce jsem hrdá. Na druhé straně je pravda, že je to náročné a vyčerpávající a znovu dál už v takovém kalupu žít nechci.

O významu Senátu se vedou již dlouhodobě debaty. V čem podle vás spočívá jeho hlavní význam a smysl?

V Senátu se méně politikaří a zaznívá víc rozumných argumentů a názorů z praxe. Je to i tím, že v Senátu je hodně komunálních politiků, starostů a podobně. Senát má velký význam pro kvalitu legislativního procesu, dokáže odstranit mnohé nesmysly vzniklé jen z ideologických a politických důvodů. Je jasné, že Senát jako celek nemůže být kvalitnější než jednotliví senátoři. Proto je důležité, aby lidé volili ty politiky, s nimiž mají dobré dlouhodobé zkušenosti a ne různé maskoty a falešné spasitele.

Co byste za 6 let svého působení v Senátu vyzdvihla ze svých úspěchů? Na co jste nejvíce pyšná?

Na záchranu některých zdravotnických zařízení, změnu rozpočtového určení daní či stopku, kterou se nám podařilo vystavit některým experimentům pana Drábka. Pomohla jsem řadě obcí na Vysočině při jednání na úřadech v Praze i Jihlavě. Je toho hodně, ale zároveň zbývá dost věcí, které jsem nestihla a chtěla bych je dotáhnout. Jednou z nich je například zákon o síti veřejných zdravotnických zařízeních, který by garantoval, že například novoměstská nemocnice bude mít před sebou dobrou budoucnost.

Sociální demokracie bude ve volbách obhajovat 23 mandátů. Předseda Bohuslav Sobotka se nechal slyšet, že bude rád, když strana obhájí 9 mandátů. Jak to vidíte vy?

Mým úkolem je obhájit jeden mandát a nasadím všechny síly, abych to zvládla. Náš obvod nemůže zastupovat člověk, který by kvůli svému pravicovému přesvědčení nemohl hájit zájmy našich lidí - zaměstnanců, seniorů a rodin s dětmi.

Jak byste vlastně hodnotila Bohuslava Sobotku jako předsedu a premiéra?

Myslím si, že Bohuslav Sobotka je dobrý premiér. Mnozí ho kritizují za to, že je příliš klidný, smířlivý a slušný. Jak ale skončili všichni ti křiklouni, co si pořád jen čechrali pírka a chovali se jako macho? Bohuslav Sobotka si nepotřebuje nic dokazovat a trpělivě a pečlivě pracuje na tom, co jsme slíbili lidem. Což je pro rozumného člověka nejdůležitější.

Čeho byste chtěla dosáhnout v následujících letech, pokud byste uspěla?

Mám tři skormné cíle: 1. Zachování novoměstské nemocnice a udržení potřebného rozsahu a kvality zdravotní péče v ní. 2. Zabránit rušení veřejných služeb na venkově. Ať se již jedná o ordinace lékařů, záchranky, hasiče, policejní stanice, veřejnou dopravu nebo pošty. 3. Zlepšení životních podmínek seniorů, zvýšení důchodů a stabilizace důchodového systému, podpora různých forem sociálních služeb, včetně těch terénních. Samozřejmě, že kromě těchto tří základních cílů se chci zaměřit i na podporu rodin s dětmi, rozvoj školství a podobně.

Aktuálním tématem ve městě je otázka zákazu hazardu. Občané za tím účelem sepisují i podpisy pro vyhlášení petice. Jak se k takovému kroku stavíte vy sama?

Navrhla jsem zastupitelstvu vyhlášku, která zakáže hazard ve Žďáru. Doufám, že bude přijata. V minulosti mnozí nechtěli pro zákaz hazardu hlasovat, protože minulá vláda tolerovala různé fígly provozovatelů hazardu. Města přicházela o peníze a hazard bujel dál. Dnes Sobotkova vláda jasně deklarovala, že města v jejich boji podpoří. To by mohlo váhající přesvědčit.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …