Server: Sobotkova vláda vyhodila z vedení státních firem víc lidí než Nečasova

09.02.2015 8:23

V osmi největších státních podnicích provedla Sobotkova vláda za rok svého panování více personálních změn než předchozí vlády Petra Nečase a Jiřího Rusnoka, píše server Aktuálně.cz s odvoláním na nejnovější údaje, které u příležitosti výročí vládnutí Bohuslava Sobotky a jeho ministrů zpracovala nezisková protikorupční organizace Naši politici.

Server: Sobotkova vláda vyhodila z vedení státních firem víc lidí než Nečasova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Server z analýzy vyčetl, že v představenstvech a dozorčích radách klíčových strategických firem udělali noví ministři 62 výměn, a výrazně tak překreslili pomyslnou "mapu moci" ve svůj prospěch. Nečasův kabinet provedl za první rok vládnutí o sedm změn méně ­- tedy 55, Rusnokův dokonce jen 34.

"Tato vláda učinila z posledních tří kabinetů nejvíce personálních změn," citoval server analytika organizace Naši politici Michala Vodu. Organizace prozkoumala například energetický kolos ČEZ, Český Aeroholding, správce naftových zásob ČEPRO, správce ropovodů MERO nebo Lesy ČR. Tedy společnosti, které jsou pro fungování ČR klíčové. Hospodaří totiž se stovkami miliard korun a některé z nich přinášejí i miliardy ze svých zisků do státního rozpočtu.

V minulosti zmíněné firmy neřídili odborníci, ale bývalí politici

Jenže v minulosti se uvedené firmy staly terčem kritiky, protože je neřídili odborníci, nýbrž bývalí aktivní politici, kteří se do statutárních orgánů dostávali za odměnu – v rámci takzvaných trafik. Za své působení ve statutárních orgánech dostávali odměny v řádu stovek tisíc korun ročně.

Podle serveru Nečasova vláda poslala do dozorčích rad zmíněných osmi společností během prvního roku vládnutí 56 procent zástupců spojených s politickou stranou, Sobotkův kabinet jen třetinu lidí, kteří zastávali nějakou politickou funkci, jsou členem strany nebo například radí některému z ministrů, a mají tedy na konkrétního politika blízké vazby.

Premiér Bohuslav Sobotka masivní výměny lidí ve státních firmách hájí. "Celý proces je na rozdíl od minulosti transparentní. Radikálně ubylo politických trafikantů," tvrdí.


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…