Server: Zrušily se ,,Julínkovy" poplatky. A nic se nestalo

02.11.2015 7:16

Zrušení zdravotnických poplatků nepřineslo zvýšení počtu pacientů v ordinacích. Naopak, poté, co byl zrušen třicetikorunový a stokorunový poplatek za ošetření, počet návštěv pacientů v ordinacích zubařů, gynekologů nebo v nemocnicích klesl. Vyplývá to z údajů největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP, u které je pojištěno 60 % všech občanů ČR. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Server: Zrušily se ,,Julínkovy" poplatky. A nic se nestalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Když se před sedmi roky zavádělo povinné placení u lékaře, argumentovali politici i tím, že pacienti zneužívají zdravotní péči, za kterou platit nemusí. Zrušení třiceti i stokorunového poplatku ale ukazuje, že lidé až na výjimky k doktorovi více nechodí.

Celý text najdete ZDE.

Z údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) vyplývá, že zatímco se v prvním pololetí letošního roku léčilo v nemocnici přes 513 tisíc pacientů, za stejné období roku 2013 to bylo o deset tisíc více.

Podobně ubylo návštěv u zubaře, gynekologa nebo na specializovaných ambulancích. Naopak lehce vzrostl počet pacientů, kteří byli u svého praktického lékaře. Množství vydaných léků se téměř nezměnilo.

Praktickým lékařům počet pacientů vzrostl. Prý kvůli jarní vlně chřipek a viróz

Nová data si nechala vypracovat VZP, jejímiž klienty je zhruba šedesát procent tuzemských pacientů. V materiálu, který má server k dispozici, srovnala, kolik pacientů přišlo k lékaři nebo bylo v nemocnici během prvního pololetí posledních tří roků. Srovnání tedy platí pro období, kdy se poplatky platily i byly zrušeny. Sto korun za pobyt v nemocnici nemusí pacienti hradit od začátku roku 2014, třicetikorunový poplatek skončil letos.

Za první pololetí roku 2015 bylo u svého praktického lékaře 2,3 milionu pacientů VZP. Což je zhruba o 130 tisíc více než v předešlých dvou letech. Ministerstvo zdravotnictví to ale vysvětluje jarní vlnou chřipek a viróz.

Méně nebo téměř stejně pacientů přišlo ke gynekologovi či zubaři. "Regulační poplatky nic neregulovaly a byly zbytečnou překážkou přístupu ke zdravotní péči části pacientů, především sociálně slabších," tvrdí členka správní rady VZP a poslankyně KSČM Soňa Marková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…