Server je vyděšen mailem, který Rusy v ČR vyzývá k výkazu ,,vojensko-vlastenecké činnosti"

26.03.2015 13:02

Server echo24.cz přišel s tím, že prý Koordinační rada ruských krajanů v Praze vyzvala prostřednictvím ruské ambasády krajanské spolky působící v České republice k tomu, že mají sestavit do 25. dubna „výkaz vojensko-vlastenecké činnosti.“ Rada je tak měla vyzvat pomocí e-mailové zprávy. Předsedkyně rady Ljubov Vondrušková to prý popírá s tím, že šlo jen o překlep.

Server je vyděšen mailem, který Rusy v ČR vyzývá k výkazu ,,vojensko-vlastenecké činnosti"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Podle serveru echo24.cz se má odehrát shromáždění zástupců ruských spolků poslední dubnovou sobotu v Ruském středisku vědy a kultury. E-mail, který má prý server echo24.cz k dispozici, říká všem ruským spolkům prostřednictvím tajemnice rady, že mají do uvedeného data „sestavit výkaz vojensko-vlastenecké činnosti“.

Zástupce Rusů v Radě pro národnostní menšiny při české vládě Alexej Kelin prý také obdržel e-mail a doufá, že jde jen o chybu. „To je síla. Tiše doufám, že jde o nějakou slovní neobratnost,“ řekl Kelin podle serveru echo24.cz. Alexej Kelin je prý zároveň představitel sdružení Ruské tradice, které se staví kriticky ke kremelské politice a odsuzuje prý například anexi Krymu. „Věřím, že jde o nějaký omyl, i když v současné době bych se nedivil ničemu,“ podotkl prý Kelin k e-mailu. Podle serveru echo24.cz zaslal Kelin na koordinační radu žádost o vysvětlení pojmu „vojensko-vlastenecká činnost.

Celý text zde

Dle serveru echo24.cz může být tento termín chápán různě a uvedl jako příklad, když Vladimir Putin prý udělil některým civilním sdružením zákonem pravomoci domobrany. Server zmínil kozáky, kteří prý mohou být využíváni k ochraně veřejné bezpečnosti.

„To je překlep, nemá to s realitou nic společného, žádnou vojenskou činnost tu nikdo nevyvíjí,“ prohlásila prý Ljubov Vondrušková, která je podle serveru echo24.cz rodilou Ruskou, která získala české občanství na základě sňatku se zaměstnancem ministerstva vnitra. Vondrušková celou událost vysvětlila prý tím, že sekretářka udělala chybu při psaní zprávy, kdy měla napsat správně „výkaz vojensko-memoriální činnosti.“ Dále upřesnila: „Chtěli jsme vědět, jak krajané pečují o památku vojáků Rudé armády v České republice. Naše sdružení například odhaluje pamětní desky nebo pořádá rekonstrukce bitev.“ Vondrušková se prý také ohradila, že její rada není pátou kolonou Ruska. „Nejsme žádná pátá kolona Ruska. To tvrdí ti, kteří proti nám kují pikle,“ řekla Vondrušková podle serveru echo24.cz.

 

reklama

autor: ste

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …