Server našel mouchy na Zemanově fondu na splácení státního dluhu

01.07.2013 9:04

Nadační fond na splácení státního dluhu nabízí každému vyplatit sebe, případně své blízké či kohokoliv jiného ze státního dluhu. Server Aktuálně.cz upozorňuje na to, že zjistit, kdo a jakou částkou zatím přispěl do fondu, který zaštiťuje hlava státu Miloš Zeman, není snadné. Účet vedený u PPF banky totiž není transparentní. Aktuální stav účtu není možné zjistit ani na internetu. Stránky fondu zatím neexistují.

Server našel mouchy na Zemanově fondu na splácení státního dluhu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta Hana Burianová

Nadační fond na splácení státního dluhu nemá transparentní účet. Server Aktuálně.cz se zajímal proč. "Bylo nám řečeno, že transparentní účet v tomto případě zřídit nejde," řekla prezidentova mluvčí Hana Burianová. Jaký je aktuální stav na účtu, Burianová nesdělila.

Zásadním problémem pro zřízení transparentního účtu fondu na splácení státního dluhu je, že PPF banka, u níž je účet veden, takovou službu svým klientům prý nenabízí.

Burianová pro Aktuálně.cz uvedla, že nadační fond bude proto své příjmy průběžně zveřejňovat na webových stránkách, a to jednou měsíčně, po odsouhlasení dárců ke zveřejnění jejich jmen.

Nejasné prý také zůstává, jakým způsobem budou nakonec peníze předány odpovědným orgánům. "Technika umořování bude zveřejněna v rámci několika týdnů," dodala Burianová. Mluvčí dále uvedla, že zatím nebylo rozhodnuto, zda se bude zveřejňovat naskenovaný výpis z účtu, nebo se budou údaje přepisovat. V případě zveřejňování jmen dárců budou prý samozřejmě přihlížet k ochraně osobních údajů.

Aktuálně.cz však zjistilo, že v tuto chvíli ale neexistují ani internetové stránky, kde by se informace o stavu fondu měly uveřejňovat. Burianová však serveru sdělila, že za 10 až 14 dní by měly začít fungovat stránky fondu na osobním webu prezidenta Miloše Zemana.

Fond musí zveřejnit pouze výroční zprávu

Podle odborníka na ochranu osobních údajů Oldřicha Kužílka je třeba, aby nadace měla při zveřejňování darů právně ošetřeny podmínky, za nichž je možné dar poskytnout. "Nadační fond může mít například ve svých stanovách určeno, že údaje o dárci se budou nějakou formou zveřejňovat. Souhlas se zveřejněním osobních údajů je tak dán platbou," řekl Kužílek.

Server Aktuálně.cz také uvádí informaci od Oldřicha Kužílka. Ten říká, že „nadační fondy nejsou povinným subjektem, a zákon o svobodném přístupu k informacím se tak na ně nevztahuje. Nemají tudíž žádnou povinnost zveřejňovat informace na žádost. Řídí se zákonem o obecně prospěšných společnostech. Ten ukládá pouze povinnost vypracovat a zveřejnit výroční zprávu o činnosti a hospodaření".

Zřízení transparentního účtu je lehce možné

Možnost nahlížet do účtů fyzických osob, nadací či politických stran je ale v Česku možné. Službu transparentní účet prý nabízí hned čtyři banky působící v Česku. Aktuálně.cz píše, že členové fondu zatím neuvažují, že by účet přesunuli do banky, která službu nabízí. "O této možnosti jsme se zatím nebavili. Finanční záležitosti spravuje pan Rusnok, který je momentálně zaneprázdněn sestavováním vlády. Předpokládám, že téma nadačního fondu a případně transparentního účtu bude aktuální v rámci nadcházejících týdnů," sdělila Burianová.

Podle Jiřího Rusnoka, který se na projektu podílí, bude za chod fondu a správu účtu zodpovídat "dočasná nebo příležitostná administrativní pomoc", protože fond prý bude podle jeho slov fungovat výhradně na dobrovolnické bázi.

Specialista na oblast bankovních poplatků Patrick Nacher pro Aktuálně.cz uvedl, že transparentní účet je v současné době poměrně běžnou službou, kterou využívají především politické strany a neziskové organizace. Nacher zároveň uvedl, že transparentní účet není všespásným řešením. "Odesílatel finanční částky může do značné míry ovlivnit, jaké údaje se ve výpisu z účtu objeví. Ve finále tak může být vidět pouze částka a číslo účtu plátce a příjemce," řekl Nacher.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…