Server pátrá po důvodech domovní prohlídky u exministra. Jméno Ivana Langera prý mělo být magnetem v olomoucké kauze

27.06.2016 18:51

Kauza fotovoltaické elektrárny Ševětín byla odstartována, aby policisté našli něco na Ivana Langera, tvrdí to server Neovlivní.cz. Vyšetřovatelům však nijak nepomohla ani domovní prohlídka u ministra. Nenašli nic, takže nakonec nebyl Langer ani obviněn, byť byl na krátkou dobu zadržen. V případu ale může nastat zlom.

Server pátrá po důvodech domovní prohlídky u exministra. Jméno Ivana Langera prý mělo být magnetem v olomoucké kauze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Státní zástupci prošetřovali možnost, že se Ivan Langer podílel na údajném okradení společnosti ČEZ o 100 milionů korun skrze fiktivní vícepráce provedené na elektrárně Ševětín. „Jméno Ivana Langera bylo magnetem v olomoucké kauze, který přitáhl pozornost veřejnosti k případu jinak celkem nezajímavého vynášení informací z policejních spisů. Nyní se ale spíše potvrzuje, že policie využila olomouckého případu, aby mohla před soud s příkazem k domovní prohlídce u Langera. V kauze solárů na něj totiž neměla dost důkazů. Ani na domovní prohlídku, ani k obvinění,“ píše server.

Policisté sice měli k dispozici odposlechy, ale šlo o odposlechy Langerova obchodního přítele Ivana Kyselého, nikoli Langera samotného. V odposleších zaznělo, že navýšením ceny o desítky milionů korun za vícepráce stála právě advokátní kancelář, kterou reprezentuje Langer. Jenže se nic takového nepodařilo prokázat. Policie má k dispozici odposlech Ivana Kyselého a policisty Karla Kadlece. Oba zmínění pánové však odmítli cokoli potvrdit do protokolu.

„Jistou šanci, že by se mohly objevit nové skutečnosti, dává nynější obvinění. Mezi stíhanými je totiž Renáta Přikrylová z Kyselého firmy IES Recycling, která se na výstavbě ševětínského parku podílela. A jak si zaznamenali policisté při přepisování odposlechů z rozhovoru Kyselý – Kadlec, Přikrylová o navýšení ceny údajně neměla tušení,“ pokračuje server.  

Ivan Langer v minulosti novinářům už řekl, že by měli být velmi opatrní, když informují o kauze Ševětín. Každý člověk je v jakékoli kauze považován za nevinného, dokud mu soud neprokáže opak. Novinářům by se proto mohlo stát, že se sami ocitnou u soudu, pokud nebudou ctít presumpci neviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…