Server zpochybňuje pravdivost článku o rodu manželky Schwarzenberga

21.01.2013 15:32

Server lidovky.cz zpochybnil informace novináře Adama B. Bartoše o nacistickém obrazu umístěném na rodovém sídle Hardegg manželky Karla Schwarzenberga Therese. Hrad prý rodině již 300 let nepatří.

Server zpochybňuje pravdivost článku o rodu manželky Schwarzenberga
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Novinář Bartoš o obrazu s údajně hajlujícími lidmi referoval v neděli a s odkazem na článek historika Petra Stehlíka psal i o dalších příslušnících aristokratické rodiny Hardegg, kteří se hlásili k nacismu. Obraz měl být údajným dokladem, že rodina se k této ideologii hlásí dodnes.

Lidovky.cz s odvoláním na publicistu Tomáše Haase (jeho článek ZDE) upřesnily, že hrad již téměř tři sta let patří někomu jinému. Některá další tvrzení přímo popřena nebyla, na což v reakci pro zmíněný server reagoval i tým Miloše Zemana. „Zatím, podle informací, které mám, většina z toho pravdou je. Až na tuto drobnou poznámku,“ uvedl šéf SPOZ Vratislav Mynář.

"Na hradě je i jiný obraz, a na něm skupina sedláků vztahuje pravice k letícímu dravci (Adam B. Bartoš nejen určil druh, ale i opeřencovo pohlaví) a zjistil, že jde o orlici. Ta drží v pařátech kříž. Ne ledajaký kříž, ale kříž Jeruzalémský, symbol historického Jeruzalémského království a historický znak města Jeruzaléma. Rafinovanost skrytého nacistického poselství a skrytá reference k hlavnímu městu židovského státu už byla na našeho novináře trochu moc," zpochybňuje Haas na svém blogu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…