Šestinásobně překročeno. Inspekce v ČR vyhmátla mouku z Ukrajiny

18.01.2024 10:43

Šestinásobně překročen limit reziduí pesticidu chlorpyrifos. Tak informuje tři dny staré sdělení České zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která „vyhmátla“ mouku dováženou z Ukrajiny. Šlo o společnost ALTIN JM GROUP s.r.o a vzorek byl odebrán loni v listopadu. Inspekce na svých stránkách uvádí, že šlo o množství 24 000 kg. Zemědělci ze zemí Visegrádské čtyřky varují před ukrajinskými výrobky dlouhodobě.

Šestinásobně překročeno. Inspekce v ČR vyhmátla mouku z Ukrajiny
Foto: Archiv
Popisek: Mouka

Dovoz obilí a výrobků z něho vyrobených z Ukrajiny do České republiky je častým jablkem sváru mezi našimi zemědělci a vládou či jejími úředníky.

„Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země,“ prohlásil třeba z jara loňského roku pro Českou televizi tehdejší ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) a odkázal se přitom na testy, které neodhalily žádnou závadnost dováženého obilí a produktů s ním spojených.

„Dovoz ukrajinského obilí do EU má stále velmi negativní vliv na české zemědělce a může výrazně zasáhnout menší farmáře,“ okomentoval oproti tomu na podzim situaci server Zemědělec.cz.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26569 lidí

Pravděpodobně na stejném základě, z obavy o osud místních pěstitelů obilí, pak některé země EU, po uvolnění celounijního omezení, zakázaly dovoz ukrajinského obilí. Česká republika mezi ně ale nepatřila.

Samotný dovoz obilí a obilných produktů a jeho vliv na tržby místních zemědělců ale není jediným problémem. Z hlediska spotřebitelů se totiž jako daleko důležitější jeví kvalita dováženého sortimentu.

Inspekce „vyhmátla“ už loni

Ta bývává často zpochybňována především s poukazem na vysoké hodnoty zakázaných látek, které ukrajinské zboží obsahuje.

Situaci zřejmě neulehčí ani poslední nález Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), který zveřejnila na svém serveru PotravinyNaPranýři.cz a který se týkal dovezené ukrajinské mouky.

Pšeničná mouka hladká světlá

Kategorie: Nebezpečné potraviny

Nevyhovující parametr: chlorpyrifos

Zdroj: PotravinyNaPranýři (ČZPI)

 

Tak zněl kompletní popis zkoumaného vzorku, který byl odebrán na podzim 2023 u dovozce ukrajinského obilí ALTIN JM GROUP s.r.o., Myslivecká 2370, Rychvald 735 32, a zveřejněn tento týden.

A nález? Alarmující!

„V potravině byl téměř šestinásobně překročen maximální limit reziduí pesticidu chlorpyrifos.“

A co že to vlastně je za látku?

Jde o insekticid ze skupiny organofosfátů, který je toxický a v půdě, vodě, dřevě atd. zůstává po týdny.

Jeho vliv na člověka není rozhodně zanedbatelný, proto byl v minulosti zakázán. Narušuje funkci hormonů v lidském těle, způsobuje poruchy spánku, zhoršení paměti, dezorientaci, bolesti hlavy, nebo třeba poruchy řeči.

Ale nebezpečný je také pro lidské zdraví, jak píše např. Český rozhlas.

V případě akutní otravy totiž blokuje funkci klíčového enzymu, který je nutný pro správnou funkci acetylcholinu – jednoho z tzv. nervových přenašečů v naší nervové soustavě.

Právě proto byly podobné chemické látky ze skupiny organofosfátů vyvinuty do podoby chemické zbraně, například nervově paralytické látky označované jako sarin, soman, tabun nebo VX.

Vědci zjistili, že u dětí by vystavení chlorpyrifosu během vývoje v děloze matky mohlo souviset s jejich intelektem, pamětí a dalšími psychickými schopnostmi. U skupiny dětí více vystavených chlorpyrifosu prokázalo vyšetření viditelné změny na povrchu mozku s abnormálním rozšířením některých oblastí a se zmenšením jiných.

Dodejme, že už v prosinci loňského roku se, podle webu Agrární komory, na svém jednání organizace sdružující zemědělce v Česku, Maďarsku, Polsku a na Slovensku shodly, že je nezbytné řešit dovozy zemědělských komodit z Ukrajiny, které přes původní záměr Evropské komise ulehčit Ukrajině vývoz k tradičním odběratelům končí na evropském trhu.

Vyzvaly proto své národní vlády ke společnému postupu a hájení zájmů zemědělců a potravinářů v Bruselu. V komuniké to podepsali zástupci organizací Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, polská Krajowa Rada Izb Rolniczych a maďarská Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vládci země., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 18.01.2024 11:51:44
Naše vládce to nezajímá. Ti mají jídlo v pořádku a pro zvířata, za co nás zřejmě považují, je to v pořádku. Doufám, že příští volby budou lidé chytřejší a nenechají se zase oklamat propagandou. Tato vládní koalice pokazila co mohla. Příští parlament jistě všechny ty nesmysly, které vytvořila tato vládní koalice, zruší.

|  22 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…