Sestřelený let MH17: Rusové přišli s novou a pozoruhodnou verzí, co se stalo

17.09.2018 18:33

Od sestřelení letadla MH17 nad Ukrajinou uplynuly už čtyři roky. Mezinárodní vyšetřovací tým v čele s nizozemskými experty konstatoval, že letoun byl sestřelen ruskou technikou, ale Ruská federace stále závěry vyšetřovatelů zpochybňuje a nabízí odlišné verze toho, co se mohlo na nebi nad Ukrajinou stát. Teď si vymysleli další možný scénář.

Sestřelený let MH17: Rusové přišli s novou a pozoruhodnou verzí, co se stalo
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

V roce 2014 byl nad Ukrajinou sestřelen dopravní letoun MH17. Cestující přítomní na palubě zemřeli. Do jednoho. Mezinárodní tým vyšetřovatelů v čele s nizozemskými experty se snažil zjistit, co pád letounu způsobilo. Jedna z vyšetřovacích verzí předpokládala, že letoun sestřelil ruský protiletadlový systém BUK, který se nalézal na území ovládaném ukrajinskými separatisty podporovanými Ruskem.

Ruská federace od počátku tuto verzi odmítala a zdůrazňovala, že se smrtí stovek cestujících nemá nic společného.  

Mezinárodní tým vyšetřovatelů však postupem času dospěl k závěru, že letoun byl sestřelen právě systémem Buk. Tým vedli Nizozemci, protože na palubě letu MH17 zemřelo velké množství občanů Nizozemí. Ale nechyběli ani experti z Austrálie a z dalších zemí. Do týmu však nebyl přizván žádný ruský odborník, což Moskvě dává další možnost ke zpochybňování závěrů tohoto mezinárodního týmu.

Ruská strana tvrdila, že letoun mohla sestřelit ukrajinská stíhačka nebo ukrajinská protivzdušná obrana. Podle informací ČTK teď Rusové přišli s dalším nápadem, co se na nebi mohlo stát. Informaci převzal i Český rozhlas.

„Ukrajina má podle mluvčího ruského ministerstva Igora Konašenkova na svědomí nejen sestřelení boeingu, ale i falšování důkazů. A to včetně videozáběrů zachycujících přepravu rakety Buk od ruské raketové brigády u Kursku k povstalcům v Donbasu na východě Ukrajiny. Konašenkov rovněž novinářům pustil audionahrávku, z níž podle něj vyplývá, že se ukrajinští důstojníci na cvičení v roce 2016 domlouvali, že by bylo záhodno ‚sestřelit ještě jeden malajsijský boeing‘,“ napsala agentura.

Rusové očekávají, že mezinárodní tým se těmito důkazy bude skutečně zabývat a opravdu jim věnuje náležitou pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…