Šetřit? Nemají z čeho, Fialova drahota je o všechno obere. Okamura varuje

19.06.2023 16:40

MONITORING Tomio Okamura (SPD) uvedl v rozhovoru pro Parlamentní listy spoustu znepokojujících statistik a prognóz, které, pokud by se naplnily, zasáhly by do života českých občanů velkou měrou. Poté, čemu byli lidé vystaveni v minulém roce, by to mohl být pro mnohé zásadní zásah do života, který by změnil jejich životní úroveň rapidně k horšímu. Okamurova sumarizace zvyšujících se nákladů a cen byla už tak velmi temná, a to se k rostoucí kriminalitě mají příští rok přidat opět zvýšené náklady na energie.

Šetřit? Nemají z čeho, Fialova drahota je o všechno obere. Okamura varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

O jakých nákladech na energie Okamura v rozhovoru mluvil?

Podle něj by mohla až o čtvrtinu od ledna 2024 vzrůst platba za distribuci energií.

„To by pro domácnosti znamenalo i stovky korun měsíčně navíc. K tomu stále není vyloučené, že se od nového roku obnoví platby domácností na obnovitelné zdroje a skončí dotace státu provozovatelům přenosové soustavy ČEPS a distributorům, díky které se od ledna nezvyšovala regulovaná část ceny,“ uvedl předseda SPD s tím, že pokud by se to stalo, tak by si lidé příští rok za energie připlatili tisíce korun navíc.

Hovoří se prý o tom, že při spotřebě 3800 kWh by tak platby narostly o 3800 Kč a lidé, kteří elektřinou topí a spotřebují přes 10 MWh ročně, by přišli o deset tisíc korun.

Pak přišla řeč na inflaci a bilanci zdražování klíčových surovin a hlavně potravin.

„Meziročně ceny zemního plynu vzrostly na 47,6 procenta, tuhých paliv na 39,4 procenta,“ vypočítával Okamura.

„Chleba meziročně zdražil o 15,8 procenta, maso o 8,7 procenta, polotučné trvanlivé mléko o 5,4 procenta a vejce o 32,3 procenta,“ jmenoval i některé základní potraviny, jejichž zdražení lidé musejí akceptovat už jen z toho důvodu, že je musí kupovat téměř každý den.

Peníze jim pak ale chybí jinde.

To ale nebylo všechno.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Meziroční růst podle Tomia Okamury nejvíce podpořily ceny nájemného, které se zvedly o 6,8 procenta, vodného, ty šly nahoru o 16,3 procenta, stočného, ty rostly o 30 procent, elektřiny, která stoupla zhruba o 25 procent a tepla a teplé vody. U těch byl nárůst cen dokonce přes 40 procent.

To ale pořád nebylo všechno. Okamura byl při vyjmenovávání rostoucích cen k nezastavení a opět zamířil zpět k základním potravinám.

„Cena rýže se zvýšila o 23,2 procenta, margarínu a ostatních rostlinných tuků o 25,8 procenta, zeleniny o 21,5 procenta (z čehož ceny brambor byly vyšší o 22,9 %) a cukru o 58,7 procenta,“ dodal ještě s tím, že Češi si tak kvůli Fialově drahotě navíc nejsou schopni ani nic uspořit.

„Téměř pětina Čechů si netvoří dlouhodobou finanční rezervu pro případ, že by například přišli o práci nebo se objevily větší nečekané výdaje. Dostatečně si nespoří ani na důchod. Zjistil to průzkum agentury Ipsos pro Českou spořitelnu,“ uvedl k tomu ještě Tomio Okamura a zeptal se, z čeho si mají lidé naspořit, když je o peníze obírá Fialova drahota a vláda je chce obrat o další peníze zvýšením daní?

Pravdou je, že agentura Ipsos na svých stránkách třeba v pozvánce na svůj webinář uvádí, že přes mírný pokles zůstává inflace stále velmi vysoká.

„Pokračuje pokles reálných příjmů a reálné hodnoty úspor domácností. Diskuse o vládních úsporách nabírají na obrátkách. České domácnosti žijí v situaci pokračujících krizí a chaosu,“ píše se tam.

Dodejme ještě, že podle Okamury se za Fialovy vlády v České republice prudce zvýšila kriminalita.

„Obětí jsou naši občané. Podle oficiální policejní statistiky bylo v roce 2022 na území České republiky registrováno 181 991 trestných činů,“ uvedl závěrem předseda SPD.

„Takže máme méně míst na školách, chybí léky, nejsou peníze na důchody, ale za loňský rok tu máme o skoro 43 procent více vražd, o 10 procent více násilné kriminality a celkově se kriminalita zvedla skoro o 19 procent.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …