Ševčík vypálil bombu: O 100 000 Kč připravil školu rektor

15.04.2023 15:15 | Ze sítí

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík byl nucen odmítnout dar ve výši 100 tisíc korun. Rektorovi se nelíbilo, že jako důvod pro dar firma uvedla jeho vystupování a hájení svobody slova a principů demokracie. Děkan sám si stojí za tím, že své názory si pomocí statistických dat umí obhájit a média ho vykreslují jinak, než jaká je skutečnost. Vidí za tím problém PR oddělení VŠE, které proti němu a jeho fakultě vede nepřátelskou politiku. Poškození vztahů s obchodními partnery je vinou rektora, který nepravdivě informoval o dění na demonstraci 11. března, říká Ševčík.

Ševčík vypálil bombu: O 100 000 Kč připravil školu rektor
Foto: David Hora
Popisek: Děkan VŠE Miroslav Ševčík

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30013 lidí
„Jsem přesvědčen tom, že je potřeba bojovat za nejenom ekonomické svobody, od kterých se odvíjí svoboda slova, svoboda vyjadřování a svoboda názoru,“ prohlásil v rozhovoru pro Rádio Universum děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík. V rozhovoru připouští, že rektorovi VŠE Petru Dvořákovi, se jeho vystoupení pro Rádio Universum pravděpodobně líbit nebude, vzhledem k tomu, že je celkově nespokojen s jeho veřejným vystupováním a jeho odvolání navrhl právě kvůli nespokojenosti s jeho vystupováním, kterým údajně poškozuje jméno fakulty. Sám Ševčík nevidí nic špatného na názorech, které nevyhovují současné vládě. Poukazuje i na to, že si své názory umí obhájit statistickými údaji a čísly, což může všem jen prospívat. „To, že ze mě dělají média to, co v podstatě nejsem, to už je jiná věc. Ale s tím si musí poradit PR oddělení a PR oddělení Vysoké školy ekonomické po novém obsazení jede nepřátelskou politiku jak vůči mně, tak vůči celé fakultě,“ tvrdí.

Věra Koukalová, tisková mluvčí VŠE
Zdroj: PR oddělení VŠE

Když se 1. července 2022 stal znovu děkanem Národohospodářské fakulty, vyhověl všem rektorovým požadavkům, včetně toho, že přestal být ekonomickým expertem pro hnutí Trikolóra. Od té doby vystoupil jen na dvou demonstracích, avšak jen v ekonomických nikoliv politických sekcích. Na požadavek rektora však na demonstracích vystupovat také přestal. „I když to považuji za protiústavní požadavek, ale tak, aby byl pan rektor uklidněn, tak jsem to udělal. Těch demonstrací pak bylo několik,“ uvádí Ševčík a vysvětluje, že na demonstraci 11. března byl pouze z důvodu setkání se s rodinnými příslušníky. Václavským náměstím se pouze prošel, poté až od pul čtvrté seděl v restauraci U Vlčáka, v níž seděl až do skončení demonstrace. Při cestě na metro v horní části Václavského náměstí, potkal onoho zraněného člověka, který ho poprosil o pomoc. To, že ho chce rektor za to odvolat, Ševčík chápe jako pochybení na straně PR oddělení, kdy Ševčík nedostal příležitost se ke kauza včas vyjádřit, i přes to, že s rektorem volal a sám mu vše vysvětlil. „A on (rektor Petr Dvořák) věděl všechno, jak to bylo. To, že bohužel zareagoval tak, jak zareagoval, a na základě lživého článku mě chce odvolat, to už je tak,“ komentuje děkan okolnosti, které se „zvrhly ve štvanici na jeho osobu“.

Rektor může děkana odvolat se souhlasem akademického senátu vysoké školy v případě, že děkan závažným způsobem neplní své povinnosti anebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy či fakulty. Mezi zájem školy však podle Ševčíka patří i zachování akademické svobody a není si vědom ani toho, že by neplnil své povinnosti. Rektor se nyní podle Ševčíka uchýlí k tomu, že se ho pokusí odvolat na základě jeho „manažerského selhání“. To Ševčík důrazně odmítá, vezme-li se v potaz, že Národohospodářská fakulta patří mezi nejlepší fakulty VŠE.

Vztahy s obchodními partnery poškodil rektor podle Ševčíka tím, že nepravdivě informoval o celé kauze. V rozhovoru dále mluví o případu, kdy byl rektorem nucen odmítnout sponzorský dar ve výši 100 tisíc korun od obchodního partnera. Jako důvod daru bylo uvedeno vystupování Ševčíka a jeho obhajování svobody slova, demokracie a principů demokracie v České republice. To se rektorovi nelíbilo. „Protože to bylo sto tisíc… původně jsme jim tyto smlouvy mohli podepsat jako děkani. Když to přišlo na právní oddělení, tak právní oddělení sdělilo, že to nemůžu podepsat, že můžu podepsat pouze do padesáti tisíc, a že pan rektor to nepodepíše, protože je tam ten důvod uveden,“ vypráví Ševčík. Smlouva tedy byla přepsána, dárce však odmítl odstranit část smlouvy, ve které stálo, že si váží děkanova vystupování. Rektor podpis znovu odmítl. „A on řekl, že to tam prostě nechce, takže teď to usnulo na tomto bodě, takže pan rektor v podstatě zavinil to, že národohospodářská fakulta přišla teď o sto tisíc, pokud se nezmění a nebude souhlasit i ten dárce s tím, že se celá ta smlouva bude muset změnit a že tam nebude uvedeno, že to dává díky mému veřejnému vystupování,“ uvádí děkan.

Ševčík dále odmítá i označení své osoby coby protiukrajinské, považuje to za nesmysl. „A hlavně jsem proti jakékoliv agresi. To znamená, že jsem proti agresi ruské. Proti jakékoliv agresi, která je páchána na nevinných civilních lidech, ale jsem i proti agresi, která je ve vojenském prostoru. To znamená, že zbytečně umírají mladí lidé, a to jak na ukrajinské, tak ruské straně,“ vysvětluje.

Miroslav Ševčík byl děkanem Národohospodářské fakulty už během let 2010-2018, dále dělal proděkana a v roce 2022 byl znovu zvolen děkanem. V rozhovoru uvádí, že v hodnocení ekonomických fakult České republiky, jichž je okolo sedmdesáti, se jeho fakulta během těchto let, kdy byl děkanem, umístila vždy nejhůře na druhém místě. Mainstreamová média však dle jeho slov tyto úspěchy nezajímají a s jejich zveřejňováním se neobtěžují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Začínám si vážit, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedaaanka , 15.04.2023 16:44:32
Ševčíka čím dál víc.

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…