Severočeskému Chomutovu bude vládnout koalice PRO Chomutov, ANO 2011 a KSČM

14.10.2014 13:39

V Chomutově bude v následujícím volebním období vládnout koalice hnutí PRO Chomutov, hnutí ANO 2011 a KSČM, jejichž zástupci se na tom dohodli v noci na dnešek. Tato uskupení získala v pětatřicetičlenném zastupitelstvu dohromady 22 křesel. Kandidátem na primátora bude lídr vítězného PRO Chomutov Daniel Černý. ČTK to dnes řekl lídr hnutí ANO 2011 Marek Hrabáč. Podle předsedy ANO Andreje Babiše je tato spolupráce nejlepší pro prosazení změn na radnici.

Severočeskému Chomutovu bude vládnout koalice PRO Chomutov, ANO 2011 a KSČM
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

„Spojení s hnutím PRO Chomutov je pro nás nejpřirozenější možností. Jak programově, tak i personálně jsou obě uskupení naprosto kompatibilní," uvedl Hrabáč.

O preferenci hnutí ANO 2011 pro vznik koalice hovořil již dříve i Černý. „ANO stejně jako my usiluje o změnu ve stylu řízení města," řekl už dříve ČTK Černý.

ČSSD prý nedokázala obměnit své personální složení

Hnutí PRO Chomutov i ANO 2011 získala shodně po osmi mandátech, stejně jako dosud vládnoucí ČSSD Jana Mareše. S tou však uskupení proklamující před volbami snahu o změnu spolupracovat nechtěla. „Sociální demokracie nedokázala obměnit své personální složení. Spolupráce se stávajícím vedením by pro nás byla velice těžká, protože s tím, co se ve městě posledních dvacet let dělo, zásadně nesouhlasíme," uvedl Černý.

Babiš si chomutovskou koalici pochvaluje

Podobně se vyjádřil i Babiš. Podle něj chomutovská organizace zvolila spojení, které bude nejlepší pro prosazení změn. Spolupráce s komunisty mu nevadí. „Místní ČSSD, ani strana Nový sever, za kterou přišli na povolební jednání lidé s podobnými obchodními zájmy, kteří ani nekandidovali, toto zásadní kritérium podle našich vyjednávačů nesplňovaly," napsal ČTK Babiš.

Obě hnutí však potřebovala získat ještě jednoho koaličního partnera. Z možností KSČM nebo hnutí Nový sever nakonec padla volba na komunisty. „Nový sever se pro nás stal personálně dost nečitelný, nebyli jsme si jistí, že by takové spojení bylo správné," uvedl Hrabáč. Spolupráci s KSČM bere jako lepší alternativu. „Není to pro nás srdeční svazek, ale v dané chvíli nejrozumnější," řekl Hrabáč.

Svazku s KSČM se nebrání ani hnutí PRO Chomutov. „Poslední volební období jsme byli společně v opozici a poukazovali jsme na stejné nešvary, které se nám nelíbily," uvedl Černý.

Partneři se shodli na kandidátovi na primátora, kterým bude lídr PRO Chomutov Daniel Černý. „Další personální otázky stejně jako programové priority budeme řešit na nadcházejících jednáních," uvedl Hrabáč.

Někde ještě volby zřejmě prověří policie

Hnutí PRO Chomutov i ANO 2011 hodlají výsledek voleb v některých okrscích ještě zpochybnit u soudu kvůli podezření z nakupování hlasů od sociálně slabých občanů. „Máme důkazy, že k tomu skutečně docházelo. Takové věci se dít nesmějí, proto na ně musíme upozornit," řekl Hrabáč. Subjekt, který se měl uplácení voličů dopustit, však jmenovat nechtěl.

Hnutí PRO Chomutov společně s iniciativou Nechceme žít v Palermu už v pátek podalo trestní oznámení kvůli maření voleb. Původně padlo podezření na KSČM a právě na hnutí PRO Chomutov, za které neúspěšně kandidoval David Ištok. Právě jemu měli romští voliči za úplatu dávat hlasy. „Byla to součást taktiky organizátorů nečestné akce," řekl už dříve Černý. Desetidenní lhůta na zpochybnění výsledku voleb u soudu začne plynout ve středu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …