Severokorejský režim doporučil ambasádám evakuaci. Odjet mají i Češi

05.04.2013 16:15

Severní Korea v pátek varovala zahraniční ambasády před hrozbou války a doporučila jim evakuaci. Některá západní velvyslanectví podle agentury Reuters ale Pchjongjang vyzval, aby do 10. dubna předložily evakuační plány, chtějí-li kvůli válečné hrozbě svá velvyslanectví vyklidit. Podle českého velvyslance v Pchjongjangu Dušana Štraucha obdržel doporučení k evakuaci i personál české ambasády.

Severokorejský režim doporučil ambasádám evakuaci. Odjet mají i Češi
Foto: ABC.news
Popisek: Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Diplomatická komunikace KLDR je podle dostupných informací nejasná. Pchjongjang nejprve doporučil ruskému a čínskému velvyslanectví, aby své zaměstnance kvůli nebezpečí válečného konfliktu poslaly domů. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova dostaly tuto výzvu všechny zastupitelské úřady v Severní Koreji. Moskva ale zatím svůj úřad v Pchjongjangu podle Lavrova nevyklidí.

Severní Korea po 10. dubnu neručí za bezpečnost ambasád

Britské velvyslanectví později oznámilo, že má do příští středy 10. dubna odevzdat severokorejské straně evakuační plán, bude-li vyklizení zastupitelského úřadu považovat za nutné. Důvod, proč severokorejské úřady operují právě tímto datem, není zřejmý.

Podle agentury AFP jím chce severokorejské ministerstvo zahraničí vyslat signál, že po 10. dubnu za bezpečnost ambasád neručí. Takovou interpretaci později potvrdil i Londýn, podle něhož KLDR dala najevo, že "v případě konfliktu není schopna po 10. dubnu zaručit bezpečnost zahraničních velvyslanectví a mezinárodních organizací na svém území".

Evakuovat se mají i Češi. Ambasáda ale zatím bude fungovat dál

Výzvu k evakuaci podle Štraucha obdrželo i české velvyslanectví v KLDR, které má čtyři zaměstnance. "Doporučení (od severokorejských úřadů) jsme dnes obdrželi, nikoli ale individuálně, nýbrž v rámci skupiny zemí," sdělil velvyslanec Štrauch telefonicky ČTK.

České ministerstvo zahraničí upřesnilo, že Štrauch se v pátek zúčastnil spolu se zástupci dalších států setkání na ministerstvu zahraničí v Pchjongjangu, kde byl informován o aktuální bezpečnostní situaci. Mluvčí ministerstva Karel Šrol ČTK řekl, že velvyslanectví bude i nadále fungovat standardním způsobem a situaci analyzuje. "Jsme v kontaktu s naším zastupitelským úřadem a po víkendu, v pondělí, se rozhodneme, jaké podnikneme další kroky," řekl mluvčí.

Výzva Pchjongjangu je součástí protiamerické informační kampaně

Britské ministerstvo zahraničí v pátečním prohlášení uvedlo, že výzvy Pchjongjangu k evakuaci považuje za součást "protiamerické informační kampaně". Londýn zvažuje své příští kroky, doporučí možná britským občanům, aby se území KLDR vyhýbali, vyplynulo z britského prohlášení.

Ruské velvyslanectví se podle Lavrova na severokorejské úřady obrátilo s dotazem, zda evakuace ambasády je doporučena nebo přímo nařízena. Dostalo se mu odpovědi, že jde jen o doporučení.

V Německu si pozvali na kobereček severokorejského diplomata

Severní Korea v posledních týdnech stupňuje své hrozby určené jižnímu sousedovi a Američanům. S Jižní Koreou vypověděla všechny dohody o neútočení, pohrozila preventivním jaderným útokem na Spojené státy a zamířila rakety a dělostřelectvo na vojenské základny USA. Tento týden KLDR oznámila, že znovu uvede do provozu svůj odstavený jaderný reaktor v Jongbjonu, a instalovala dvě rakety středního doletu na mobilní odpalovací zařízení na východním pobřeží země.

Německo dnes v souvislosti se severokorejskými výhrůžkami předvolalo severokorejského velvyslance v Berlíně. "Velvyslanec KLDR byl na žádost šéfa diplomacie Guida Westerwelleho předvolán dnes ráno na ministerstvo," řekl mluvčí úřadu Andreas Peschke. "Ministr mu dal zřetelně najevo, že nynější stupňování napětí ze strany KLDR, ať už se týče tónu nebo obsahu, je pro německou vládu naprosto nepřijatelné," dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…