Severokorejský test vodíkové bomby prý přímo ohrožuje ruskou národní bezpečnost

06.01.2016 10:41

Za přímé ohrožení ruské národní bezpečnosti označili dnes ruští poslanci severokorejský jaderný test, který Pchjongjang v noci na dnešek provedl jen několik set kilometrů od ruského území. Podle šéfa zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantina Kosačova Rusko nemůže jaderné ambice vedení KLDR ignorovat.

Severokorejský test vodíkové bomby prý přímo ohrožuje ruskou národní bezpečnost
Foto: pixabay.com
Popisek: Test jaderné zbraně - ilustrační foto

„Jaderný program realizuje stát, který má s Ruskem společnou hranici. Z Pchjongjangu do Vladivostoku je to necelých 700 kilometrů. Jakékoli akce KLDR v tomto směru se přímo dotýkají národní bezpečnosti naší země,“ napsal senátor na Facebooku. „Je-li zpráva pravdivá, jde o další severokorejské porušení ducha mezinárodní smlouvy o všeobecném zákazu zkoušek jaderných zbraní,“ uvedl Kosačov.

USA mají unikátní příležitost osvědčit své vůdcovství

Ruský senátor zároveň využil této příležitosti ke kritice Spojených států, které smlouvu o zákazu jaderných testů podepsaly, ale neratifikovaly. „Bude zajímavé sledovat chování USA. Mají unikátní možnost osvědčit své vůdcovství. Začít by měly u sebe,“ poznamenal ruský politik.

Místopředseda branného a bezpečnostního výboru ruské Rady federace Franc Klincevič označil severokorejský jaderný test za vážnou komplikaci pro vývoj na Korejském poloostrově. „Nastal konečně čas zapomenout na rozpory v druhořadých otázkách a soustředit se na hlavní cíle. Svět je dnes možná konfrontován s novou výzvou a je na ni třeba náležitě odpovědět,“ řekl senátor agentuře RIA Novosti.

Čína prý své obyvatele od hranic s KLDR evakuovala

Podle ranních informací ruských meteorologických služeb se úroveň radiace v ruských okresech přiléhajících k hranicím s KLDR nezvýšila. Monitorování ale komplikuje povětrnostní situace, protože vítr v Přímořském kraji na ruském Dálném východě vane spíše ze severozápadního směru, nikoli z jihozápadu od KLDR.

S odvoláním na své čínské zdroje RIA Novosti napsala, že obyvatelé čínských obcí u hranic se Severní Koreou byli po jaderném testu evakuováni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…