Show na ČT1: Petr Hájek přijde k Jílkové obhajovat kouření

15.01.2015 17:04

Kouřit, nebo nekouřit? Svoboda, nebo zájem o veřejné zdraví? Ožehavé téma kouření v restauracích dnes v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo probere ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček se zástupci restauratérů a rovněž s Petrem Hájkem, někdejším hradním vicekancléřem a známým obhájcem kuřácké svobody.

Show na ČT1: Petr Hájek přijde k Jílkové obhajovat kouření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hájek s pivem při křtu své knihy

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček vysvětluje záměr novelizovat zákon o ochraně veřejného zdraví tím, že dosavadní úprava stále umožňuje zřizování čistě kuřáckých podniků a navíc u podniků s kombinovaným režimem není nekuřácká část řádně oddělena. "Prioritní je v tomto ohledu zvýšení ochrany veřejného zdraví, zejména pokud jde o děti a mladistvé, ale zároveň zaměření na snížení dopadů škod působených návykovými látkami v rovině sociální, bezpečnostní a hospodářské,“ vysvětluje ministr.

Na stejnou stranu studia se postaví i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, podle kterého je v rozvinutých zemích běžné, že ohleduplnost projevují kuřáci vůči nekuřákům, nikoliv naopak.

"Nicméně mi přijde třeba příznačný příklad z českého prostředí, a to nedávná historka ze Senátu ČR. Tam skupina senátorů napsala na stoly v jídelně pouhou prosbu, zda by šlo nekouřit alespon dvě hodinky během obědové přestávky, a samozřejmě se našla skupina senátorů, která tuto prosbu považuje za skandální, a tak prostě chodí v tyto hodiny do daného prostoru kouřit. Myslím, že to mluví za vše,“ uvádí pro příklad.

Proti kouření v restauracích se staví i Eva Čejková, studentka ČVUT. Ta si stěžuje, že lidem, kteří dbají o své zdraví, je dnes znemožněna návštěva většiny restaurací a hospod. Kuřáky by vykázala na místa, kde nikoho neobtěžují.

Protistranu bude zastupovat Petr Hájek, někdejší vicekancléř prezidenta Václava Klause, který se nijak netají, že je kuřákem, ovšem podobná omezení vnímá především jako součást všudypřítomného omezování lidské svobody. "Totální socialismus, konec svobody podnikání,“ vzkazuje na adresu ministerského nápadu. Stát podle něj podnikatelům nařizuje, co mají dělat a ztráty z těchto nařízení nechává na nich. "Ať jde každý do takové hospody, která mu vyhovuje. Podnikatel si ji zřídil podle svého záměru. Chce-li kuřák nebo nekuřák jinou, ať si ji otevře,“ vzkazuje současný šéfredaktor webu Protiproud.cz.

Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek nechápe, čeho chce ministr zákazem dosáhnout. V zemích, kde byly podobné zákony zavedeny, podle něj nedošlo k žádnému snížení spotřeby tabáku. Zvyšování počtu nekuřáckých restaurací na úkor kuřáckých se podle něj děje i v současnosti, přirozenou cestou a bez zákazů, proto nechápe, proč je třeba k tomu přijímat zákon.

Sestavu u stolků ve studiu pak uzavře Jiří Stehlíček, majitel restaurace a člen Asociace pivně inteligentních výčepů. Ten zastává jednoduchý názor: "Jestliže stát distribuuje a legalizuje drogu, jako jsou tabákové výrobky, vybírá za ni spotřební daň, tak nám nemá co nařizovat zákaz kouření v soukromé restauraci." Podle něj si stát může kouření regulovat ve vlastních prostorách, ale soukromníkům by neměl mluvit do toho, jak svůj prostor využijí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…