Si Ťin-pchingovi rozvinuli Arabové koberec. Změna, nová Asie, padlo

08.12.2022 14:13

Čínský prezident Si Ťin-pching ve středu dorazil do Saúdské Arábie, kde se zúčastní několika jednání se zástupci velké části arabských států. Výsledkem by mělo být množství podepsaných obchodních, hospodářských a vojenských dohod v hodnotě desítek miliard dolarů. Čínského prezidenta v Rijádu vítaly stíhačky saúdského královského letectva a dostalo se mu přivítání, které značí důležitost navázání bilaterálních vztahů Číny s arabskými zeměmi.

Si Ťin-pchingovi rozvinuli Arabové koberec. Změna, nová Asie, padlo
Foto: tan, China daily
Popisek: Si Ťin-pching: čínský komunistický politik, od března 2013 čínský prezident a od listopadu 2012 generální tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Číny

Podle informací CNN doprovázely Siovo letadlo čtyři stíhačky saúdského královského letectva hned po vstupu do vzdušného prostoru země. Přistání pak doprovodilo šest akrobatických letounů, které vytvořily dlouhé zelené kouřové stopy. Pro čínského vůdce byl rozvinut fialový koberec a zazněly výstřely z kanónů.

Takového přijetí se v Saúdské Arábii dříve dočkaly zejména americké delegace. Nyní se zdá, že největší světoví producenti ropy chtějí navázat bližší kontakty s Čínou, která je zase největším ropným spotřebitelem na světě.

Součástí několikadenní návštěvy čínského prezidenta budou podle agentury Al Jazeera dvě konference, na nichž se sejdou vedoucí představitelé z celého arabského světa. Budou podepsány desítky obchodních, hospodářských a vojenských dohod v hodnotě až třiceti miliard dolarů.

Očekává se, že akce bude plná okázalosti a přepychu, saúdský král nebo jeho korunní princ Mohammed bin Salmán – možná udělí čínskému vůdci několik vyznamenání a medailí. Diplomatické jednání bude podle interních zdrojů okořeněno mnoha dalšími extravagantními projevy přátelství, které mají zdůraznit prohlubující se partnerství mezi Pekingem a Rijádem.

Siovo přivítání na koberci je na hony vzdálené cestě prezidenta Joea Bidena do Rijádu letos v létě. Tehdy Bidena přivítal s vážnou tváří korunní princ Mohammed bin Salmán a poté mu v přímém přenosu oznámil, že nedojde k výraznému zvýšení těžby ropy, jak USA po svém spojenci požadovali v souvislosti s plánovaným embargem a cenovým stropem na ruskou ropu. Zatímco bin Salmán tehdy své rozhodnutí pronášel, saúdská státní televize se obrátila na viditelně podrážděného Bidena, který vypadal, že ho vývoj událostí zaskočil. O několik měsíců později bavíc Saúdská Arábie naopak snížila těžbu ropy.

Pompézní přílet čínského prezidenta nese podle expertů jasný vzkaz, že zatímco vztahy arabského světa se Spojenými státy mohou ochladnout, Peking se stává stále důležitějším partnerem jak v oblasti obchodu, tak bezpečnosti.

„První zprávou je, že se jedná o novou Saúdskou Arábii. Toto je nový Záliv. Je to nová realita,“ řekl pro CNN analytik Spojených arabských emirátů a hostující vedoucí pracovník Harvardovy univerzity Abdulkhaleq Abdulla. „Nová realita spočívá v tom, že Čína je na vzestupu, Asie je na vzestupu, ať se to USA líbí, nebo ne,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …