Šichtařová varuje před zbraní proti koronaviru: Na toto si netroufl ani Hitler

17.04.2020 12:19

Ekonomka Markéta Šichtařová se děsí toho, co na nás chystají někteří ekonomové ve jménu boje proti koronavirové krizi. Je to prý něco tak strašného, že se tuto zbraň nerozhodli vyžít ani Němci za druhé světové války.

Šichtařová varuje před zbraní proti koronaviru: Na toto si netroufl ani Hitler
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Policejní helikoptéra

Celý svět svírá strach z koronaviru. Řada firem po celém světě jen tiše stojí a čeká, až zaměstnanci od vlád jednotlivých států dostanou svolení vrátit se do práce. A už teď je jasné, že čím delší bude tato odstávka, tím víc to bude nejen českou ekonomiku a daňové poplatníky bolet. Ekonomové proto přemýšlejí, jak ekonomiku znovu postavit na nohy.

Jednou z možností, jak pomoci ekonomice, je tzv. rozhazovat peníze z vrtulníku, jinými slovy, každý občan dostane sumu nově vytištěných peněz a ty může utratit, jak uzná za vhodné.

Zní to lákavě, ale podle ekonomiky Markéty Šichtařové to má háček. Dříve či později, ale spíš dříve, to obchodě zvedne ceny a začne se roztáčet nebezpečná spirála inflace. Peníze ztratí na hodnotě. Může přijít den, kdy dělník dostane výplatu milion korun, protože centrální banky budou stále tisknout nové a nové peníze, ale nekoupí si za to ani půlku chleba. Tak vysoko vyletí ceny zboží

Že je tisk peněz mimořádně mocnou zbraní, se ví dávno. Nekontrolovaný tisk peněz vedoucí k inflaci a rozpadu britské ekonomiky chtěli za druhé světové války využít už Němci, když přišli s Operací Bernahar. To je dosud největší známý případ padělání bankovek v historii. Původním plánem operace bylo shodit na Británii falešné bankovky nerozeznatelné od originálu. Co vám to připomíná? Helikoptérové peníze? Bingo! Když Němci nevěděli jak Británii zlomit, rozhodli se jako poslední možnost pro použití vrtulníkových peněz. Mělo jít o zbraň, která by přebila všechny ostatní, pokud ty by selhaly...“ napsala Šichtařová na blogu iDNES.cz.

Němci sice kalkulovali s tím, že zničí britskou válečnou ekonomiku shazováním peněz z vrtulníku, ale nakonec to neudělali. Podle ekonomky se totiž báli, že by Britové mohli provést totéž s nacistickou ekonomikou. A Němci si tehdy ještě dobře pamatovali časy Velké hospodářské krize a období hyperinflace, kdy sice měli kufry plné peněz, ale koupit si za ně nemohli téměř nic.

A než začnou centrální banky rozhazovat peníze podobným způsobem, tentokrát ve jménu oživení ekonomiky po útoku koronaviru, měly by si prý na kufry plné peněz také vzpomenout. Doporučuje jim to Markéta Šichtařová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …