Signálem, že tady je něco znepokojujícího, bylo zvolení Zemana, říká polský novinář

29.11.2019 18:31

Polský bohemista a novinář Aleksander Kaczorowski má za to, že Češi jsou liberálnější než Poláci, ale taky už to není, co to bývalo. Poslední dobou získal pocit, že Čechům je řada věcí, jak sami říkávají, „u prdele“. Těmito slovy se vyjádřil pro polský list Gazeta Wyborcza. Moderátorka Emma Smetana jeho výrok ocitovala a on ho v internetové televizi DVTV rozvedl.

Signálem, že tady je něco znepokojujícího, bylo zvolení Zemana, říká polský novinář
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Třicet let už se Aleksander Kaczorowski věnuje České republice, naší povaze a naší kultuře. Českou společnost si oblíbil, ale možná právě proto, že má Čechy, Moravany a Slezany rád, tak je k nim občas kritický. „Občas neumím držet hubu,“ prozradil bez obalu. Stejně kritický je však prý i k dalším evropským zemím, o všech si myslí, že se vykašlaly na některé ideály svobody.

Po těch třiceti letech svobody se ta společnost vykašlala na mnoho věcí, které se zdály velice důležité. V případě Polska to je především právní stát, který v posledních čtyřech letech prožívá hlubokou krizi. „Tolerujeme politiky, o kterých víme, že si to nezaslouží. Většinou,“ varoval publicista s tím, že voliči se občas nechají uchlácholit politickými dárečky.  

Anketa

Byl Václav Klaus st. dobrý prezident?

35%
65%
hlasovalo: 11825 lidí
„Prvním signálem, že se tady děje něco, co mě znepokojuje, bylo první zvolení Miloše Zemana prezidentem České republiky. Pro mě je dost překvapující, proč vlastně lidé volí Miloše Zemana, o kterém se ví, že není právě tou osobou, která by Českou republiku reprezentovala. To je můj názor,“ pravil publicista.

Češi jsou podle něj vlastně velmi konzervativní a chtějí především klid na své žití. Ve jménu dosažení tohoto klidu prý tolerujeme lecjaké politiky. V Polsku či v Maďarsku je to prý mnohdy velice podobné. Přitom, kdyby se předchozí vlády věnovaly sociální politice a snažily se, aby z bohatnutí státu měla prospěch celá společnost, mohlo dnešní Polsko, Česko i Maďarsko vypadat jinak.

V České republice obdivuje, že si uchovala nezávislou veřejnoprávní televizi, což se v Polsku nepodařilo. Přesto věří, že si Poláci uchovali kritické myšlení.

V závěru rozhovoru prozradil, že Poláci Čechům dlouho záviděli prezidenta Havla, protože právě Havel byl člověkem, který dokázal integrovat společnost a stát se symbolem vstupu České republiky do západních struktur, jako jsou EU a NATO.

„To byl prostě člověk, u kterého lidé věřili, že ukazuje správný směr, kterým ta země má jít,“ popsal Havla polský novinář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…