Signatáři Charty 77 a další aktivisté vyzvali k podpoře demokratických stran

18.10.2017 17:27

Čeští aktivisté, mezi nimi několik signatářů Charty 77, dnes vyzvali občany, aby volili demokratické strany a odmítli ty kandidáty, kteří volají po zboření politického systému. Varovali před populistickými a extremistickými stranami, kritizovali také KSČM, napsala ČTK.

Signatáři Charty 77 a další aktivisté vyzvali k podpoře demokratických stran
Foto: Vít Hassan
Popisek: Demonstrace s názvem „Pánové, končíme!“ před Pražským hradem

„Prohlášení podepsalo na 60 lidí. Jsou to lidé, kteří nejsou spojeni se žádnou politickou stranou a jejichž politická volba je různá, někteří volí levici, někteří volí pravici,“ řekla o zveřejněném dokumentu novinářka Petruška Šustrová. Signatáře podle ní spojuje skutečnost, že odmítají tvrzení o Česku jako o spálené zemi a že jsou přesvědčeni, že země je na tom lépe než řada dalších postkomunistických států.

„Není pravda, že v této zemi všichni kradou a nedaří se v ní ničemu jinému než korupci. Lidé v České republice dovedou myslet, pracovat a tvořit,“ přečetl ze společného prohlášení evangelický farář a bývalý mluvčí Charty 77 Miloš Rejchrt.

Volte ty, kteří chtějí Česko ponechat na Západě

Prohlášení rovněž odmítá rozchod se současným systémem. „Naše zastupitelská demokracie vykazuje mnohé nedostatky, tedy odstraňujme je, neodstraňujme však zastupitelskou demokracii,“ řekl Rejchrt. „Nezpochybňujme instituce českého státu. Volme demokratické politické strany s demokratickou strukturou a s lídry, kteří jsou důvěryhodní. Volme oddělení politiky od byznysu,“ citoval z prohlášení.

Někdejší disident a porevoluční československý ministr obrany Luboš Dobrovský řekl, že zažil několik pokusů zbořit staré pořádky, mimo jiné v letech 1938 a 1948. „Všechny pokusy o nové pořádky končily tragicky. Vidím v některých politických výrocích o starých a nových pořádcích něco blízkého tomu, co už jsem zažil a už bych to nechtěl opakovat,“ řekl.

V narážce na výroky předsedy ANO Andreje Babiše označil Dobrovský za ohrožení demokracie politiky, kteří považují celou společnost za zloděje. Taktéž jako ohrožení vnímá ty, kdo chtějí vzdálit Česko Západu.

Rejchrt také označil za ohrožení demokracie KSČM. „Cítím ohrožení demokracie také od té strany, která před rokem 1989 tady měla veškerý monopol, neboť měla vedoucí úlohu zakotvenou v ústavě. Dovedli to tak daleko, že se zhroutil i jejich systém, načež dnes tito lidé se k tomuto systému hlásí jako k nějakému modelu pro budoucnost,“ řekl.

Spisovatel a bývalý disident Petr Placák kritizoval i prezidenta Miloše Zemana. Prezident podle něj nedodržuje zásady slušného chování, a tím přispívá k posilování extremistických nálad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…