Síkela: Dodavatelé tiše změní lidem smlouvu. To budeme postihovat

22.08.2022 11:28

Ministr průmyslu za STAN Jozef Síkela varoval před novou nekalou praktikou některých obchodníků s energiemi. Někteří ze zprostředkovatelů prý zneužívají současné složité situace ve vlastní prospěch a prý někdy mění občanům smlouvy, aniž by se obtěžovali o tom své klienty informovat a ti pak platí zbytečně vysoké ceny např. za elektřinu.

Síkela: Dodavatelé tiše změní lidem smlouvu. To budeme postihovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

„Hezký dobrý den, dámy a pánové. Já se budu jen opakovat, když řeknu, že důsledky energetické války, které proti Evropě vede ruský diktátor Vladimir Putin pociťujeme všichni a ty důsledky se začínají každý den zvyšovat. Rusko už od poloviny minulého roku začalo snižovat dodávky plynu do Evropy a paralelně s tím roste cena plynu, ta od loňska vzrostla na burze osmkrát, ale od toho se odvíjí také cena elektřiny,“ začal Síkela.

„Přestože má tento stav na odběratele energií velmi vážné dopady, najdou se i subjekty, které se snaží dopady Putinovy války využít ve svůj prospěch. Já jsem se proto dnes ráno sešel se zástupci Energetického regulačního úřadu, se kterými jsme se bavili o tom, jak se tyto snahy projevují,  jak před nimi spotřebitele co nejlépe chránit,“ pokračoval na tiskové konferenci před kamerami České televize s tím, že právě Energetický regulační úřad má kontrolovat, zda jsou zálohy na energie nastaveny správně.

Více ZDE

Výrazně prý přibylo kontrol, jak dodavatel zvyšoval ceny samotné. Tady bylo zjištěno, že někteří zprostředkovatelé nabízeli prodej cen elektřiny na tzv. spotovém trhu, to jest na trhu, kde se cena tvoří v danou chvíli podle aktuální ceny plynu či elektřiny či jiné komodity. Tento způsob obchodování znamená, že riziko růstu cen nese spotřebitel, zatímco obchodník shrábne provizi.

Tady je podle Síkely třeba mít se na pozoru. Ministr upozornil na nekalé počínání některých zprostředkovatelů, kteří lidem změnili smlouvu na tzv. spotovou smlouvu, aniž by jim o tom vůbec řekli. A lidé potom nevěřícně hledí na vysoké faktury, které jsou dány tím, že zákazník nakupuje elektřinu za momentálně velmi vysokou cenu.

„Tyto kontrakty umožňují přenášet obchodníkům rizika pouze na spotřebitele. Obchodník pouze inkasuje přihlášku a má své jisté. Objevily se dokonce případy, že zprostředkovatelé převedli na spotové ceny některé domácnosti, aniž by o tom tyto domácnosti informovaly. Stačila jim k tomu několik let stará plná moc,“ varoval Síkela.

Spotové kontrakty prý uzavírají zranitelné skupiny, jako např. senioři a vláda má prý 6 až 7 opatření, jak výše popsaným praktikám zabránit. Ať už formou vyhlášky nebo novely zákona, kterou schválí vláda a posléze také Parlament.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…