Síkelova habaďůra: „Tvařte se jako malí a střední. Přimhouříme oko.“

07.10.2022 14:40

Ministr Jozef Síkela dal velkým průmyslovým koncernům nečekanou radu: Pro účely zastropování cen energií se tvařte jako malé a střední podniky, a bude přimhouřeno oko. Slova pronesená před sněmem Svazu průmyslu a dopravy vyvolala poznámky o podvodech a srovnání s Andrejem Babišem.

Síkelova habaďůra: „Tvařte se jako malí a střední. Přimhouříme oko.“
Foto: Screen Facebook
Popisek: Jozef Síkela hovoří k průmyslníkům

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Zastropování cen energií je velkým tématem posledních týdnů poté, co v srpnu extrémně vyskočily ceny elektřiny a stoupá i cena plynu.

Vláda původně jakoukoliv regulaci ceny odmítala, v září připustila zastropování pro domácnosti a veřejný sektor, ovšem ožehavým tématem je především cena pro podnikatelský sektor.

Během září se objevilo množství informací od firem, že nadále nebudou schopny platit za energie požadované částky. V důsledku toho předložila vláda návrh.

Velcí odběratelé z řad průmyslníků ale podobné úlevy nezískali. A mnozí z nich upozorňovali, že jestliže v sousedním Německu vláda pro průmyslový sektor podobné programy vypisuje, nebudou nadále schopni konkurovat.

V úterý o tom ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela hovořil před sněmem Svazem průmyslu a dopravy na brněnském výstavišti. A slova, která při příležitosti zahájení Mezinárodního strojírenského veletrhu zazněla, mnohé podnikatele překvapila.

Síkela průmyslníkům vysvětlil, že zastropovat velkým firmám ceny energií není možné, ale poradil jim, že malé a střední firmy to zastopování dostanou.

„Já si umím představit, a tohle jsem nikdy neřekl, že při té definici malé a střední firmy budeme asi umět v rámci některých sporných limitů přimhouřit oko. Já všem velkým doporučuji tvařte se jako malé a střední, aspoň na přechodnou dobu,“ sdělil šokovaným podnikatelům.

Moderátorka akce do jeho rady vstoupila varováním, že tohle už tu podnikatelé měli a neukázalo se to jako dobrý nápad.

„Nevím co máte na mysli, ale já jak řekl, umím si představit například, že v oblasti nízkého napětí budeme dočasně používat určitou velkorysost,“ završil svou úvahu ministr.

Síkelovým slovům na pódiu pobaveně přikyvoval i premiér Petr Fiala.

Ten ve svém projevu ocenil české průmyslníky, že nezpochybňují sankce proti Rusku, i když na ně třeba ekonomicky doplácejí.

K cenám energií sněmu řekl: „Nebudu lhát, a lžou vám všichni, kdo říkají něco jiného, ale žádné řešení není rychlé, žádné řešení není jednoduché, žádné řešení není bezbolestné“. Pozice Česka je podle něj nešťastná, ale ujistil, že vláda dělá, co může.

„Řekněme si na rovinu, a nebudu vám tady říkat, že všechno dokážeme, že pro sektor velkých podniků je nalezení funkční a zároveň legální a rozpočtově přijatelné pomoci nejsložitější,“ sdělil průmyslníkům po výčtu, co všechno vláda udělala pro domácnosti a malé podniky.

„Vnímám samozřejmě i vaše požadavky na zastropování cen elektřiny pro velkoodběratele a další záruky inspirované ostatními členskými státy Evropské unie. Ale nemůžeme si z těch evropských věcí vždy vybrat jednu a nevidět negativa, která to řešení přináší,“ varoval.

On si myslí, že to vyřeší žvanění na tiskovkách...

Na Fialova a Síkelova slova zaznamenaly ParlamentníListy.cz řadu reakcí z řad průmyslníků:

„Opět se potvrdilo, že pan premiér vůbec netuší, co všechno může tahle trestuhodná vládní nečinnost a přehlížení problémů způsobit. Oni si myslí, že žvanění na tiskovkách to vyřeší, že problém zmizí sám, a nechávají to vyhnít. Katastrofální omyl, stále se mi zdá, že nežiju v realitě a je to setsakra ošklivá noční můra,“ sdělil nám jeden z účastníků sněmu.

„Kdyby měl aspoň schopné ministry, ale Síkela nám taky nic nedá, ten tomu nerozumí a jen vyčkává, že s něčím přijde Brusel. Jako by nestačilo, že se na nás jako tsunami řítí největší krize moderních dějin, my musíme mít ještě další pohromu v podobě bezradné vlády, která je podělaná činit vážná rozhodnutí,“ vysvlechly ParlamentníListy.cz také po sněmu.

Síkelova slova byla vysílána ve čtvrtečních zprávách CNN Prima News. Fakt, že ministr průmyslníky nabádal k podvádění, že bude přimhouřeno oko, mnohé šokoval. Vidí v tom obcházení zákona, či přímo podvod.

Jiní poukazují i na to, že manipulace s definicí firmy jako malé nebo velké pro účely veřejné podpory je podstatou současného soudního procesu s lídrem opozice Andrejem Babišem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…