Šílenství kvůli viru: Nadávky na Babiše. Karolína Plíšková. Sportovci, co teď jedou z Itálie. Hokej v ohrožení

03.03.2020 10:12

Česko má již pět osob pozitivně testovaných na koronavirus. Po třech případech oznámených v neděli se objevily dva další během několika hodin.

Šílenství kvůli viru: Nadávky na Babiše. Karolína Plíšková. Sportovci, co teď jedou z Itálie. Hokej v ohrožení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Oba případy ale souvisejí s první trojicí. Třiapadesátiletá žena z Děčína, hospitalizovaná v Ústí nad Labem, byla v Itálii na dovolené společně s mužem, kterému byl virus diagnostikován už minulý týden. Nemusí to být konečné, protože na společné dovolené tam byly celkem čtyři severočeské rodiny. Další účastníci zájezdu jsou sledováni krajskou hygienickou stanicí v domácí karanténě.

Pátá nakažená je pak studentka z Ekvádoru, která cestovala společně s Američankou, která skončila v izolaci v Nemocnici na Bulovce jako první.

Její spolucestující byla testována v minulém týdnu negativně, druhý test u ní ale přítomnost koronaviru prokázal. „Pátý případ ukazuje, že je potřeba testy opakovat a vyšetřování pacientů musí být prováděno akreditovanými laboratořemi pod odborným dohledem,“ řekl k tomu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Na Bulovce je v izolaci i třetí studentka univerzity v Miláně, která obě nakažené na výletě do Prahy doprovázela. Té však zatím testy vycházejí negativně.

V karanténě skončili i lidé, se kterými v Praze přišly studentky z Milána do styku. Novináři našli například řidiče společnosti Uber, který americkou studentku odvážel do nemocnice v Motole. „Trochu kašlala,“ vzpomínal na zákaznici, kvůli které teď musí být preventivně čtrnáct dní v domácí izolaci.

Česko se mezitím chystá na případné zhoršení situace. Již minulý týden bylo zaznamenáno, že lidé skupují roušky a respirátory a také některé trvanlivé potraviny. O víkendu premiér Andrej Babiš ohlásil, že vláda situaci rozhodně nepodcení a pondělní jednání Bezpečnostní rady státu přineslo řadu konkrétních závěrů. K nejzásadnějším patřila přísnější pravidla pro akce, na kterých se shromažďuje velké množství lidí.

Ministr vnitra Jan Hamáček k tomu uvedl, že neviděl jinou možnost. Některým lidem ale přišla horlivost Bezpečnostní rady státu přehnaná.

Eva Hrindová, známá tvář hnutí Naštvané matky, varovala před propadáním panice. Mnohem více než této „komplikovanější chřipky“ bychom se podle ní měli bát toho, co se právě odehrává na řecké hranici. „Proti migrantům v ulicích ale zatím žádný lék nemáme a to je mnohem, mnohem vážnější problém,“ upozornila.

Hrindové se také nelíbí, že kvůli této panice jsou rušeny veřejné akce, a jejich pořadatelé se tak stávají nedobrovolnými rukojmími vlády, která se potřebuje předvést, že něco dělá. „Trochu mě děsí, že lidé jsou ochotni přistoupit na rušení akcí,“ dodává k tomu.

„Zrušení takové akce ničemu nepomůže – bude to jen gesto navenek. Ovšem gesto, které by kompletně zaplatil soukromý provozovatel,“ tuší. Takové akce se přitom často připravují měsíce se statisícovými náklady.

K tomu se přidal bývalý poslanec za hnutí Úsvit Karel Fiedler: „Vždyť volební úspěch (politický populismus) drotára zo Slovenska platíme všichni už dlouho. Tohle je jen další kamínek do marketingové mozaiky.“

Kvůli koronaviru již byly pro diváky uzavřeny závody Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě.

Sportovce to zklamalo, Nové Město je mezi závody Světového poháru tradičně vyhlášeno bouřlivou atmosférou a diváckým nadšením.

„Nekonzistentnost kolem koronaviru pokračuje. Fanoušci na závody nemůžou, ale že do Nového Města přijede celá biatlonová karavana, která před necelými čtrnácti dny byla v Itálii, tak to není problém,“ podivil se francouzský mistr světa Martin Fourcade.

„Je to velká rána. Přijet do Nového Města, kde nebudou fanoušci? Vždycky jich na tribunách i podél tratí byly desetitisíce, díky tomu si tamní Světový pohár vybudoval obrovské renomé,“ litoval norský závodník Johannes Bö.

Norská reprezentace si do Nového Města přivezla vlastní potraviny nakoupené v Německu, dostala totiž informaci, že v Česku je beznadějně vykoupená rýže, těstoviny a mouka. „Volali nám z našeho ubytování v Novém Městě, ať si přivezeme vlastní mouku, těstoviny a rýži. Z informace vyplývalo, že jsou prázdné obchody, protože lidé toto zboží vykoupili,“ stěžoval si manažer reprezentačního týmu norským novinám.

Sportovní akce jsou zrušením či znepřístupněním divákům ohroženy nejvíce. O víkendu se má hrát v Praze tradiční fotbalové derby Slavia–Sparta, o tom, zda budou vpuštěny na stadion tisíce diváků, se má rozhodnout na Bezpečnostní radě státu ve středu.

Mezinárodní hokejová federace již spekuluje o osudu květnového mistrovství světa v ledním hokeji, hovoří se i o olympiádě v Tokiu, která má začít na konci července.

Sportovci sami ale obavy odmítají. Česká tenistka Karolína Plíšková se vyjádřila: „Nechci to podceňovat, ale pro věk, v jakém jsem já, to je normální chřipka, co jsem četla. Takže proč panikařit?“ Ona sama si prý jen myje častěji ruce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…