Sílíme! Premiéři Visegrádské čtyřky pochválili Sobotku za postoj k uprchlíkům

08.06.2016 20:04

Visegrádská skupina si vydobyla u partnerů silnou pozici, uvedl po dnešním summitu premiérů uskupení v Praze předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). České předsednictví ve V4, které končí v závěru června, zaznamenalo podle něj řadu úspěchů. Dominovalo mu téma migrační krize. Polská premiérka Beata Szydlová, jejíž země předsednictví od ČR přebírá, chce navázat na české priority. Zprávu přinesla ČTK.

Sílíme! Premiéři Visegrádské čtyřky pochválili Sobotku za postoj k uprchlíkům
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Summit v Praze byl podle Sobotky vyvrcholením předsednictví. „Našemu předsednictví dominovalo téma migrační krize, státy V4 od začátku zdůrazňovaly nutnost systematicky řešit příčiny migrace a ochrany hranic,“ řekl Sobotka na tiskové konferenci po jednání s partnery z Polska, Maďarska a Slovenska.

Čtveřice premiérů přijala společné prohlášení, ve kterém mimo jiné odmítla kvóty na přerozdělování migrantů v Evropské unii a podpořila setrvání Británie v unii. Vyjádřila se i k obraně či situaci na Ukrajině. „Je to vynikající dokument,“ uvedl maďarský premiér Viktor Orbán.

V4 se podle Orbána stává stabilizujícím faktorem. Szydlová řekla, že Visegrád během českého předsednictví hrál významnou roli v Evropské unii a polské předsednictví bude v Evropské unii dál předkládat silná stanoviska skupiny. „Podařilo se nám vypracovat velmi pozitivní konstruktivní stanoviska, která jsme prezentovali na evropských summitech,“ zhodnotila uplynulý rok Szydlová. „Ambicí polského předsednictví je ještě více naši spolupráci a posílit pozici V4 v rámci EU,“ dodala.

Poslední rok byl podle Orbána nejtěžší

Premiérka zmínila prioritní témata, k nimž se předsedové vlád přihlásili ve společné deklaraci. Visegrád se shoduje v migrační politice a postoji k takzvanému brexitu, tedy případnému odchodu Británie z EU, prosazuje také pomoc Ukrajině. V4 chce jednotně postupovat v jednáních o unijním rozpočtu nebo problémech na trzích s mléčnými výrobky a vepřovým masem.

Poslední rok byl podle Orbána nejtěžší, ale V4 z něj vychází posílena. Sobotka ostatním premiérům poděkoval za spolupráci během předsednictví. „Chtěl bych poděkovat za soudržnost a solidaritu a schopnost držet slovo,“ uvedl.

Slovenský předseda vlády Robert Fico naopak poblahopřál Sobotkovi, že jako předseda V4 formuloval těžká společná stanoviska. Slovensko přebírá na začátku července předsednictví v Radě EU a chce spolupracovat s Polskem, které povede V4. „Chceme vrátit EU pozitivní agendu, soustředit se na věci, na kterých se dokážeme dohodnout, je tu hodně pozitivních věcí,“ uvedl Fico.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…