Silný čaj i na Brity. Macron a Tusk si oddychli, brexit dostal další čas „na rozmyšlenou“

11.04.2019 10:52

Brexit se odkládá do podzimu. Jak píše britský Guardian, Británie zůstane v Unii do 31. října s možností vystoupit dříve, pokud se v britské dolní komoře parlamentu podaří získat většinu pro dohodu s EU o budoucím uspořádání věcí. Donald Tusk vyzývá Brity, že jim to dává čas si Brexit rozmyslet, Emmanuel Macron zase chce tlačit na to, aby vystupující Británie nepodrývala „evropský projekt“.

Silný čaj i na Brity. Macron a Tusk si oddychli, brexit dostal další čas „na rozmyšlenou“
Foto: literarky.cz
Popisek: Kancléřka Merkelová a prezident Macron

Představitelé EU se o tématu přeli dlouhých 6 hodin a informoval o něm předseda Evropské rady Donald Tusk: „Toto prodloužení je flexibilní, jak jsem čekal, a o něco kratší, než jsem předpokládal, ale pořád dostatečné na to, aby bylo možné nalézt co nejlepší řešení.“ A Britům vzkázal, aby tento čas nepromarnili.

Anketa

Co jíte raději?

93%
7%
hlasovalo: 5959 lidí

EU prý také na červen plánuje summit, kde by se mělo zhodnotit chování Velké Británie poté, co francouzský prezident Macron vydal varování, že by se mělo dávat pozor, aby „zdivočelá“ Británie evropský projekt nepodrývala. Theresa Mayová dle Guardianu nechtěla odpovídat na otázky ohledně svého vedení, když dříve slibovala, že nepřijme žádné prodloužení delší jak do 30. června, a trvala na tom, že Británie může odejít do 22. května, jen kdyby parlament schválil její dohodu. Obvinila poslance, že to jsou oni, kdo nesou vinu za to, že Brexit ještě není hotová věc, a dodala, že ona už pro opuštění Unie hlasovala třikrát. Emmanuel Macron chce údajně vyvíjet na Británii tlak, aby v době prodloužení jednala „v duchu upřímné spolupráce“, potom, co někteří stoupenci Brexitu navrhovali, že by země mohla rozvracet EU zevnitř.

To také znamená, že pokud dohoda nebude podepsána do 23. května, bude si Spojené království muset zvolit své zástupce v EU. Již zmíněný Donald Tusk nevyloučil, že v říjnu bude na stole další žádost o prodloužení. Pokud bude v britském parlamentu dobrá vůle, mohlo by dle něj 6 měsíců stačit na nalezení dobrého řešení. A dodal, že to také poskytuje Británii čas na vypovězení článku 50 a zrušení Brexitu jako takového.

Podle Guardianu došlo při vyjednávání ke střetu mezi Německem reprezentovaným Angelou Merkelovou a Francií. Podle německé vlády je možné Mayové věřit a možnost výstupu bez dohody by se neměla riskovat tím, že prodloužení termínu bude krátké. Krátké prodloužení by prý ani nepomohlo vyřešit zásek v britském parlamentu, takže Merkelová plánovala prodloužení do 31. prosince. Ovšem podle Macrona by odchod bez dohody měl zůstat na stole a záruky, že Británie se bude do odchodu chovat řádně, jsou dle něj nedostatečné. Dle Guardianu si Paříž kratší termín zkrátka vydupala.

Celý článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…