Silvestr z kavárny aneb Praha se baví venkovem

31.12.2016 20:05

Silvestrovská zábava přináší humor různé úrovně. A jinak tomu není ani v televizi. Zcela mimořádným byl v tomto směru silvestr roku 1989, kdy bylo náhle povoleno naprosto vše. Na internetu lze dodnes dohledat poklady tehdejšího humoru, postaveného na zesměšňování oponenta.

Silvestr z kavárny aneb Praha se baví venkovem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silvestrovské veselí

Československá televize si na silvestrovských pořadech dávala celkem záležet a v roce 1989 měla show hotovou již během listopadu. Jenže pak došlo v televizi i v celé zemi k zásadním změnám, natočený pořad zůstal v trezoru a místo něj se živě vysílalo jakési komponované pásmo, kde umělci předváděli své výtvory.

Jedním z nich zaperlil i herec Jiří Datel Novotný. Tehdejší hvězda divadla Semafor a výrazná osobnost listopadové herecké stávky si jako svůj příspěvek přinesla dopis, který mu právě v době listopadu 1989 přišel do divadla. Jak vysvětlil, je to podle něj dopis, který svou úrovní patří právě do silvestrovské estrády.

Divák z Liberce se podivoval, proč je dovoleno vystupovat v televizi Václavu Havlovi, Václavu Malému nebo „zkrachovanci Hutkovi, který neumí ani zpívat, o řeči nemluvě“. Následovala další jména, která by podle diváka neměla veřejnost oslovovat a jejichž výčet si deklamující herec náležitě vychutnával. „Havel je mizernej řečník na nic, kterej ani neumí dát dohromady kloudnou větu,“ vyjádřil divák svůj názor a v tuto chvíli se již publikum začínalo hlasitě smát. „Může tak dělat metaře, ale ti by ho mezi sebe nechtěli, neboť jen žvaní nesmysly,“ pokračoval v hodnocení čerstvě zvoleného prezidenta.

A divák pokračoval: „Šišlavá Zagorka je ubohá a rovněž nemožná stejně jako Kubiška.“ Další salvy smíchu mezi umělci vyvolal občanův názor, že bychom neměli zesměšňovat Stalina, neboť bez něj by nás „Němci, ta pakáž fašistická, oddělali“.

A hlas lidu pokračoval: „Také ten Rejžek, co uráží soudruha Urbánka. Kdo to je, ten lhář a provokatér, který pro naši společnost nikdy nic neudělal?“ A s dalšími jmény, která by měli „vykopat z televize“, smích sezvaných celebrit stále sílil.

Pak se pisatel zaměřil na církev, která podle něj už za časů našich králů kradla na všech stranách, a i tento názor byl přijat jako výborný vtip.

„Herci, ožralové, by na západě pochcípali hlady, tam by si ani neškrtli,“ psal divák dále a to umělecké osazenstvo studia pobavilo zcela mimořádně. „Jste vyžírkové národa a zaprodanci Západu,“ pokračoval dopis.

A se závěrečným vzkazem „pracujících je moc málo, a ještě pracují na vás a ty nedodělané studenty“, aplaus vygradoval.

V komponovaném večeru se objevila většina tehdejších nejznámějších televizních tváří, třeba Zdeněk Svěrák s Ladislavem Smoljakem nebo Jiří Suchý. S pěveckým číslem vystoupilo třeba pěvecké duo Paleček a Janík s narychlo sepsanou písní, kde „korouhvičky na střeše vystřídaly Jakeše“ a „i ježíška, to je rána, prožili jsme bez Štěpána“ a jak pod stromečkem našli „dvě saka od Vasila Bilaka“. Po půlnoci všem zazpívala Marta Kubišová svou Modlitbu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…