Silvestrovský Petr Hájek: O Babišových kachnách a zážitku s Maďarem, co fandil Klausovi

31.12.2013 13:01

V končícím roce 2013 zbývá podle někdejšího hradního vicekancléře Petra Hájka zodpovědět jedinou otázku. Týká se nastávajícího ministra financí Andreje Babiše a jeho kamaráda jménem Ištvan. Kdo by si však prý myslel, že se král kuřat a novinových kachen pobratřil s olomouckým právním kutilem, bude překvapen.

Silvestrovský Petr Hájek: O Babišových kachnách a zážitku s Maďarem, co fandil Klausovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hájek

Určujícím momentem uplynulého roku podle Hájka byla věc zdánlivě nenápadná - vlastnické změny v českých médiích. Jejich důsledky prý doceníme až v letech následujících. „Přijdou daleko razantnější, dalekosáhlejší a hlubší mystifikace a manipulace, než jsme dosud znali. Ty berme zatím jen jako malou ochutnávku,“ odhaduje šéfredaktor serveru Protiproud.cz, který se od letošního roku snaží hlavnímu mediálnímu proudu čelit.

Z novinek kolem vydavatelství MAFRA po ovládnutí Andrejem Babišem jsou podle Hájka poněkud zaražení i někteří novináři. Překvapí zejména instalace Istvána Léko, doposud šéfa Babišova podpůrného webu Česká pozice, do čela Lidových novin.

Celá Hájkova glosa ZDE.

Hájek přispěl osobní vzpomínkou na šéfredaktora se „zvučným českým jménem“, který podle něj léta patřil mezi oddané „ctitele“ Václava Klause. „Volal mi každou chvíli jako dobrému kamarádovi, mohl se přetrhnout, aby dostal pana prezidenta na výroční večírek Eura, o věčných prosbách o rozhovor ani nemluvě,“ vzpomíná někdejší šéf hradního tiskového odboru.

Pak však Léko přestoupil do Babišovy stáje a přes noc se stal největším klausobijcem. „Teprve tehdy jsem plně porozuměl bonmotu mého oblíbeného maďarského klasika: "Maďara poznáte podle toho, že do otáčecích dveří v bance vstoupí za vámi a vyjde před vámi,“ poznamenává k tomu Hájek. Podle něj se však nejedná o pouhou žertovnou historku, ale o charakteristický příklad chování české mediální obce.

Zatímco u Babiše se dějí revoluční změny, v „konkurenční“ novinové stáji Zdeňka Bakaly se jenom ořezávají náklady a zeštíhlují nehorázně přefouklé redakce. To však podle Hájka není nijak překvapivé. „To, že Václavu Havlovi a jeho odkazu oddaná média z principu nutně musejí prodělávat, je z definice samozřejmé,“ poznamenává. Jenže krize s uhlím přinutila pravdoláskařského uhlobarona alespoň trochu počítat, takže řada jeho hvězd musela přijmout pohostinnost veřejnoprávních miliard ve spřátelené České televizi. U některých se prý celkem nic nezměnilo, protože již dříve na Kavčích horách neustále něco komentovali na „vedlejšák".

Zatímco u „Bakalů“ se tak prý nejspíš v následujícím roce nic nezmění, Babišovo impérium nepochybně ukáže, co dovede. A na konci roku, aby toho nebylo málo, koupila bankovní společnost J&T od nadnárodního domu Ringier deník Blesk, magazín Reflex a několik dalších médií. Zde se podle Hájka záměry ukáží až v příštím roce.

„Bude to opět zábavný rok. Toho báječného šťastného a veselého zla, co na nás pro naše dobro staří i noví majitelé stájí a jejich staří i noví instantní obří Ištvanové chystají! Přesto bych ale nakonec doporučoval ten letošní rok se třináctkou na konci nezapomenout. Byl přece jen výjimečný,“ uzavírá Petr Hájek svůj novoroční vzkaz. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …