Šimon Pánek se v ČT pustil do Zemana. Opět šlo o uprchlíky

12.04.2016 19:08

Ředitel neziskové organizace Člověk v tísni Šimon Pánek v úterním Interview ČT24 promluvil k uprchlické krizi. Pašeráci zajišťující přechod uprchlíků do EU zareagují na uzavření balkánské cesty. Najdou jinou. Požene je touha po zisku. Mohou dál využívat státy na severu Afriky, především Libyi, která neexistuje. Jiné státy na severu kontinentu ale fungují dál, takže s nimi bude možné se domluvit.

Šimon Pánek se v ČT pustil do Zemana. Opět šlo o uprchlíky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šimon Pánek

„Uprchlíci budou do Evropy proudit dál, tak jako proudili posledních 60 let, to není nic nového,“ konstatoval host. Pánek odmítá totální uzavření Evropy, ale připouští, že je třeba regulovat příliv uprchlíků. Většina uprchlíků z Afriky jsou podle jeho názoru ekonomikými migranty z Nigérie, ale část z nich uniká před bestialitou radikální muslimské skupiny Boko Haram. Tito lidé by v Evropě měli mít právo na azyl. V podobném světle je třeba hodnotit afghánské uprchlíky.

Jistou šanci na řešení krize představuje dohoda s Tureckem, byť je nedokonalá. „Ta turecká dohoda, jakkoli porušuje některá lidská práva a Ženevské konvence, je alespoň pokusem nějak situaci řešit. Aby se toto řešení podařilo naplnit, EU musí na jih kontinentu poslat velké množství úředníků. Zatím je tam jen deset procent z přislíbených administrativních kapacit. Miliardář George Soros konstatoval, že by Evropa měla vydávat na 30 miliard dolarů ročně. Pokud to neudělá, v budoucnu zaplatí mnohem více.

EU kráčí pomalu, ale správným směrem

Svět musí dostat na srozuměnou, že je třeba žádat o azyl legální cestou. Při zvolení této cesty budou mít uprchlíci šanci uspět. Pokud zvolí nelegální postup, musejí počítat s tím, že zaplatí zbytečně tisíce dolarů a nakonec stejně skončí zpátky doma. To může fungovat jen v případě, že pomůžeme Turecku. Pánek v této souvislosti odmítá slova prezidenta Zemana, že nás Turecko vydírá. Kdyby nás opravdu chtělo vydírat, otevře stavidla a pošle k nám stovky tisíc lidí naráz. „Od prezidenta je to čirý populismus. Lidé chtějí slyšet takovéto jednoduché odsudky,“ konstatoval.

EU si ale musí ujasnit, jak se bude k uprchlíkům chovat dál. Podle Pánka dosud není jasné, že vše bude řešeno povinnými kvótami. „Tohle byl jen první výkop. Evropa kráčí pomalu, ale kráčí správným směrem. Naráží však na odpor menších zemí, které neustále jen říkají: nic, nic, nic. Dokud my sami tady ten problém nemáme, toto řešení tady nechceme,“ doplnil.

Podle hosta bychom si měli uvědomit, že uprchlíky nelze rozdělovat podle náboženství. Z hlediska mezinárodních smluv je přijatelné rozdělovat běžence jen podle toho, zda potřebují pomoc, či nikoliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…