Šincl při hlasování nedával pozor, vládní koalice se baví na účet opozice a Andreji Babišovi je z toho zle. To je dnešní politická kultura

25.07.2014 23:14

Opozice poukazuje na to, že se vládní koalice na dvou zasedáních Sněmovny v tomto týdnu vůči ní dopustila hned dvou faulů. Prvním byla přijatá námitka poslance Šincla (ČSSD) po hlasování o snížení spotřební daně z pohonných hmot. Druhým porušením pravidel byl pokus o změnu jednacího řádu Sněmovny, konkrétně rozšíření zasedacích dní. V okamžiku, kdy opoziční poslanci opustili na protest sál. O posledním dění v dolní komoře českého parlamentu přišli do pořadu Události, komentáře diskutovat Ladislav Šincl (ČSSD), František Laudát (TOP09) a Jan Volný (ANO). Svoje postřehy připojil i politolog Zdeněk Zbořil.

Šincl při hlasování nedával pozor, vládní koalice se baví na účet opozice a Andreji Babišovi je z toho zle. To je dnešní politická kultura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stojan čerpací stanice

Ladislav Šincl, jehož středeční námitka proti hlasování rozpoutala ve Sněmovně slovní přestřelku mezi opozicí a vládní koalicí, se ve studiu České televize přiznal k tomu, že při inkriminovaném hlasování nedával pozor. „Připravoval jsem se na další sněmovní tisk, jehož jsem zpravodajem a k němuž se váže dvacet tři pozměňovacích návrhů,“ vysvětloval důvod své nepozornosti. Ostatním poslancům se za to prý již omluvil.

Pro Urbanův návrh snížení spotřební daně z pohonných hmot skutečně hlasovat nechtěl. A to i přes to, že byl jedním z podavatelů dvou téměř totožných návrhů sociální demokracie z let minulých. „Vnitřně je mi ten návrh sympatický. V pátek jsem ale chtěl hlasovat proti návrhu, jelikož sociální demokracie nyní upřednostňuje jiné priority než v minulých volebních obdobích. Například valorizaci důchodů. Tu by Urbanův návrh ohrozil,“ uvedl.

Poslanec za TOP09 František Laudát se sociálnědemokratického poslance zastal. „Týrat Šincla není správné. Všichni věděli, o čem hlasují. Byl to truc premiérovi Sobotkovi,“ myslí si. V pořadu navíc uvedl, že se jeho strana chystá připojit k ODS při podávání stížnosti k Ústavnímu soudu. Jan Volný (ANO) na to zareagoval a označil podání žaloby za předvolební tanečky.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Vládní koalice také na pátečním mimořádném zasedání Poslanecké sněmovny poškádlila opozici. Když totiž opoziční poslanci opustili na protest proti opětovnému hlasování o snížení spotřební daně na pohonné hmoty sál, šéf poslaneckého klubu ČSSD navrhl změnu jednacího řádu Sněmovny. A koaliční poslanci to s pobavením přijali. Po protestech opozice předseda Sněmovny Hamáček raději označil hlasování za zmatečné a zrušil ho.

Jan Volný (ANO) označil hlasování bez opozice za klukovinu, na kterou si ale prý opoziční strany obstrukcemi naběhly samy. Lídr jeho strany Andrej Babiš přitom poslední dění ve Sněmovně ostře zkritizoval. Laudát (TOP09) k tomu podotkl, že by se ministr financí neměl ohánět takovými slovy. „S jeho příchodem klesla kultura ve Sněmovně,“ prohlásil.

A k politické kultuře českých poslanců se vyjádřil i politolog Zdeněk Zbořil. Páteční pohoršení Andreje Babiše nepovažuje za populistický krok. „Kdyby to byl někdo jiný, řekl bych, že si ohřívá vlastní polívku a demagogicky působí na veřejnost. On to ale říká od samého počátku,“ podotkl.

„ A zabírá to. Jeho partneři se chovají tak, jako by měli pronajatou Sněmovnu do konce života a ostatní se předhání v tom, kdo dá líp na odiv svou neschopnost. On upozorňuje pouze na to, co všichni vědí,“ dodal.

Naše politická kultura ale podle něho nijak dramaticky neupadá. „Naši poslanci nejsou výjimeční padouši, nicméně jsou stejní jako jejich voliči. A ti jsou hádaví,“ dodal na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …