Šíří se obrázek, kolik toho Rusové mají. Hašek vytočený, další příznivci Ukrajiny taky

19.11.2023 18:45 | Monitoring

Není téměř možné, aby Ukrajina v tomto rozložení sil zvítězila, říká novinář Andreas Papadopulos. Na sociální síti X upozornil na nerovnováhu v dodávkách vojenského vybavení Ukrajině a Rusku. Sestupný trend dodávek taktéž vyvolává obavy o bezpečnost Ukrajiny. „NATO by se mělo stydět,“ usoudil hokejista Dominik Hašek.

Šíří se obrázek, kolik toho Rusové mají. Hašek vytočený, další příznivci Ukrajiny taky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tank T-90

Anketa

Které datum je pro vás důležitější?

hlasovalo: 13590 lidí
Zpravodaj České televize Andreas Papadopulos sdílel na sociální síti X srovnání počtu zbraní, které byly letos dodány Ukrajině a zbraněmi, kterými disponuje Rusko. „Rusko vede v každém možném ukazateli. Není téměř možné, aby Ukrajina v tomto rozložení sil zvítězila,“ vyvodil ze srovnání a doplnil, že nálada mezi vojáky mezitím klesá.

Grafika, kterou Papadopulos sdílel, byla vytvořena analytikem a bývalým redaktorem ukrajinského Forbesu Volodymyrem Dacenkem. Podle ní Ukrajina v prvních deseti měsících roku 2023 obdržela průměrně 28 tanků měsíčně, zatímco Rusko jich ze skladů vytáhlo nebo vyrobilo ve stejném období průměrně přibližně 100.

Obrněných vozidel (AFV) nebo bojových vozidel pěchoty získala Ukrajina 35 měsíčně, Rusko znovu asi 100.

Rusko si vede lépe i v počtu samohybných houfnic. Za měsíc jich průměrně získávalo v tomto roce okolo padesáti, Ukrajina pouze sedm.

Ukrajinskou armádu pak ta ruská předčí i v tažném dělostřelectvu nebo v počtu raketometů. Ty na Ukrajinu nebyly dodány vůbec. Dělostřeleckých granátů a raketových střel má Rusko taktéž více.

Další grafika pak ukazuje, že dodávky zbraní na Ukrajinu se rapidně zmenšují od prosince 2022.

Ke sdílenému příspěvku Andrease Papadopulose se na síti X vyjádřil i starosta obce Tetín a člen hnutí STAN Matěj Hlavatý. „Už od včerejška přemýšlím jen nad touto zprávou. A musím říct, že to ve mně strašně vře. Kde je to ponaučení z historie? Kdy se sakra už probereme?! Jestli znovu přijde situace z roku 2014 a my budeme slepě koukat na to, jak si Rusko přijde a ukrojí si kus jiného státu a my s tím nic neuděláme, tak jsme úplně selhali,“ zlobil se na sociální síti na nedostatečné dodávky zbraní na Ukrajinu s odkazem na anexi Krymu.

Česká republika by podle jeho názoru měla začít s dodávkami a výrobou zbraní dřív, než bude pozdě. „Za dva roky jsme nebyli schopni nastartovat odpovídající dodávky a výrobu zbraní? Kdy jako začneme? Až budou u našich hranic? Nebo až budou stát na hranicích s Německem?“ napsal a osočil lídry ze strachu o pokles volebních preferencí, „zatímco jinde bojují o svou suverenitu a svobodu“.

„Jestli to teď znovu poděláme, tak to poděláme na pěkně dlouhou dobu. Rusko se svých plánů nevzdá,“ uzavřel výstražně svůj příspěvek starosta.

Jako další se ke grafice vyjádřil i Dominik Hašek. NATO by se podle jeho názoru mělo stydět. „Jestli tato čísla opravdu odpovídají realitě, tak se celé NATO musí stydět za neskutečné sobectví a neochotu podporovat napadenou zemi,“ napsal a smekl před Ukrajinci za jejich kuráž v boji proti vojenské převaze.

Politolog Petr Boháček grafiku komentoval slovy, že vyzbrojením Ukrajiny šlo předejít ruskému vítězství. „Místo toho jsme se rozhodli, že v dalších letech budeme žít v nebezpečnějším prostředí a čelit ruské hrozbě nás bude stát mnohonásobně víc,“ předpověděl politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdyby západní sedmilháři nezpůsobili Majdan a, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekisda , 20.11.2023 5:17:34
trvali alespoň na dodržování Minských dohod, tak taková situace vůbec nenastala. Tak dlouho píchali do spícího medvěda, až se jim ho podařilo probudit a teď brečí nad tím, co sami způsobili...

|  20 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …