Šíří se výzva: Sebrat vlastencům vlajku! Od Witowské, Kubala a armády

28.10.2022 8:45 | Ze sítí

„Je nejvyšší čas vzít si národ a vlajku zpět.“ Po sociálních sítích se ke Dni vzniku samostatného československého státu šíří výzva pro návrat české vlajky coby státního symbolu základní myšlenky svobody, demokracie, vlastenectví a humanismu. Iniciátorům se nelíbí, jakým způsobem se v dnešní době vlajka používá a zneužívá, především pak v rukou „extremistických a fašizujících subjektů“.

Šíří se výzva: Sebrat vlastencům vlajku! Od Witowské, Kubala a armády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Česká republika na 1. místě s názvem Nenásilná revoluce

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí
Česká republika dnes, 28. října, oslaví Den vzniku samostatného československého státu, někteří se proto rozhodli využít tento den k připomínce, co by měl pro Čechy skutečně znamenat náš státní symbol, kterým je česká vlajka. Na sociálních sítích se čím dál častěji objevuje znepokojení, že je česká vlajka používána „nesprávnými lidmi“. Jako takoví jsou nejčastěji označováni údajně „prorusky smýšlející lidi“ ze zářijových protivládních demonstrací Česká republika na 1. místě na Václavském náměstí. Další z nich se kvůli kritickým náladám ve společnosti plánuje v centru Prahy i na dnešní den.

Pojmy národ, národní hrdost nebo vlastenectví si v dnešní době účelově přivlastňují extremistické a fašizující subjekty, tvrdí autoři. Totéž platí i o používání vlajky, kterou lze ve veřejném prostoru – vyjma sportovních akcí – vidět téměř výlučně v rukou přívrženců extremistických a fašizujících se subjektů, stojí ve výzvě Vlajka je naše.

Autoři výzvy připomínají, že myšlenka českého národa a jeho svobody, která stála u vzniku našeho novodobého státu v roce 1918, je založena na hodnotách, se kterými extremistické projevy nemají vůbec nic společného. Je podle nich postavená na principech demokracie, humanismu a liberalismu.

„Pojďme společně veřejně ukázat, že za nimi stojíme i dnes – a budeme je hájit i do budoucna. Je třeba začít uvažovat a mluvit o národě jako o otevřeném společenství, do něhož lze přistupovat. A o vlajce jako o jeho symbolu. Zkrátka, že se pod vlajku vejdeme všichni, kteří tu společně žijeme, chceme žít a máme v úmyslu společně pracovat na tom, aby Česká republika zůstala demokratickým právním státem, jenž se hlásí k myšlenkám humanismu,“ uvádí.

„Jsme přesvědčení, že je nejvyšší čas vzít si jak národ, tak vlajku zpět,“ stojí ve výzvě.

Myšlenka se v internetovém prostoru rychle šíří a mnoho lidí ji s nadšením sdílí. Mezi takové patří například i náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn.

„Slavíme vznik samostatného Československa. Vlajka, kterou si samostatný stát zvolil jako svůj symbol, odráží i základní myšlenky demokracie, svobody a humanismu, které dal vznikajícímu státu do DNA prezident Masaryk. Kdokoli neuznává základní hodnoty našeho státu uvedené v ústavě, nemá morální právo mávat naší vlajkou,“ píše Foltýn v reakci na výzvu na svém twitteru.

„Vezměme si naši vlajku zpátky. Symbolizuje pozitivní hodnoty a nepatří do rukou extremistů. Je naše,“ dodává šéf Vojenské policie.

Plukovník Foltýn dlouhodobě varuje před Putinem a proruskými silami v Česku: „Jsme v nejhorší situaci, kdy tento stát v moderní historii byl. A v nejhorší bezpečnostní situaci v Evropě od konce 2. světové války. Rusko je Třetí říše v barvě. To je čistě kriminální stát, který nás ohrožuje způsobem, jaký jsme v moderní historii nezažili... To, co by nás mělo všechny spojovat, jsou naprosto jasné hodnotové postoje, které nestrpí kompromisy vůči frustrátům – vůči těm, kteří fakticky jednají proti zájmům tohoto státu a bohužel jsou i občany téhož státu. To jsou padlí na bojišti informační války.

Jestliže čelíme hrozbám ze strany Ruska, které je v tento okamžik řízeno čistě kriminálními strukturami, tak pochopitelně i způsob působení Ruska vůči ČR má i kriminální rozměr... Hybridní hrozby nejsou nic zvláštního a ani nic nového. S kolegy jsme byli roky označováni za rusofoby, štváče apod. Mrzí mne, že jsme tu fatální hrozbu podcenili. Bylo to ještě horší, než jsme tvrdili,“ nechal se před nedávnem slyšet Foltýn.

Dalším, kdo akci Vlajka je naše, reflektoval, byl výsadkář Ivo Zelinka. „Vyvěsím českou vlajku. Proč? Ne proto, že bych nenáviděl jiné země. Vyvěsím ji proto, že vidím smysl v tom vážit si a pečovat o tu naši. Starat se o věci veřejné, myslet na celek, pokud souhlasíte, zkuste ji vyvěsit také,“ píše ve svém tweetu.

Nápad vítá i Velitelství informačních a kybernetických sil, všímá si, že v Česku se vyvěšování naší vlajky už příliš nenosí. „Během svátku jsme zvyklí, že se objeví na úřadech, když ji ale máme vyvěsit na svém domě, máme pocit nepatřičnosti a vyčuhování z řady.

To je špatně! Pojďme to 28. října změnit! Vlajka je naším symbolem. Buďme na ni hrdí!“ připojuje se k výzvě.

Novinář Jakub Zelenka se podělil o své pocity, pro které se mu česká vlajka znechutila. „Díky ‚vlastencům‘ se mi začala česká vlajka lehce hnusit. Když vidím někoho s českými národními symboly na tričku, vždy se mu snažím instinktivně vyhnout,“ uvádí.

Podle svých slov ani nevěří, že tento negativní pocit spojený s naším státním symbolem v příštích letech zmizí: „Trochu mi přijde, že tím znehodnocením vlajky ‚vlastenci‘ částečně vyhráli,“ obává se.

Podobné pocity provázejí při pohledu na českou vlajku v ruce „extremistů“ i novináře Filipa Horkého, mnohem bližší je mu vlajka Evropské unie. „Za sebe říkám, že se jim to povedlo. Když ji někde vidím – na autě, profilu na netu, venku, tak mi bohužel naskočí konotace, kde ‚extremista‘ je ještě to lepší označení. Stále častěji vnímám vlajku EU jako tu ‚svou‘. A je to škoda,“ vyjádřil svůj názor.

Pirát Jan Hora s nelibostí přihlíží podle svých slov tomu, jak jsou státní symboly kradeny obchodníky se strachem. „Prospěcháři, co si na strachu, nenávisti a podpoře chuti beztrestně ničit a ubližovat, vybudovali živobytí,“ připojuje svůj názor.

I on proto vítá výzvu s českou vlajkou následujícími slovy: „Tohle je dobrá cesta, jak nám ji vrátit. Jdu pohledat nějakou vlajku.

Nápad podpořil také moderátor a zpravodaj České televize Michal Kubal: „Je to tam. Všechno nejlepší, republiko, a vlajka je naše,“ připsal v rámci výzvy ke svému novému profilovému obrázku s českou vlajkou.

V dalším tweetu připomněl: „Umírali s ní ti, kteří chtěli v naší zemi demokracii a svobodu a naši zemi mezi civilizovanými státy respektujícími právě tyto hodnoty. Tato vlajka není a nikdy nebude symbolem úplného opaku. Mám ji vyvěšenou celý rok, přidejte se na výročí republiky taky.“

O české vlajce v rukou extremistů se v této souvislosti zmiňuje i končící moderátorka České televize Světlana Witowská. „Taky jste si všimli, že se českou vlajkou poslední dobou ohánějí hlavně extremisti? Je přitom symbolem země, která vznikla na základech humanismu a občanského, ne národního principu. Pojďme ukázat, že si nenecháme vzít a 28. října ji vyvěsme,“ nabádá své spoluobčany.

Vlastenectví je láska k vlastnímu národu, ne nenávist k jiným, upozorňuje Aneta Černá z České televize. „Za všechny hrdiny, díky kterým vzniklo Československo, za ty, kteří za něj bojovali proti nacismu, i za ty, kteří se snažili bránit demokracii v nedemokratické době,“ připisuje k vyvěšení české vlajky.

Do akce se zapojuje každou chvíli více a více lidí, někteří si dávají státní symbol české vlajky místo svého profilového obrázku, jiní ji podle fotek vyvěšují z oken svých domovů či práce, i na dalších místech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …