Šířila zlé řeči o Ukrajincích. Přibáň psal Wollnerovi, Fridrichové a dalším. A už to jede

11.03.2022 13:14 | Ze sítí

Ruská invaze na Ukrajině zvedla obrovskou migrační vlnu, do Česka před ostrou válkou dosud uprchlo bezmála 200 tisíc Ukrajinců. Spolu s jejich příchodem někteří čeští novináři šíří příběhy, které zvedly cestovatele Dana Přibáně doslova ze židle. Uprchlíci si prý neváží dostatečně pomoci a často ohrnují nos. Alespoň to bez podložených zdrojů tvrdí redaktorka Super.cz Gabriela Wolfová. Přibáň se kvůli tomu obrací na investigativní novináře z ČT, aby zakročili. Z vedení Seznamu už přišla omluva a příslib vyvození důsledků.

Šířila zlé řeči o Ukrajincích. Přibáň psal Wollnerovi, Fridrichové a dalším. A už to jede
Foto: Repro ČRo Plus - Youtube kanál
Popisek: Cestovatel Dan Přibáň, který projel Afriku žlutým Trabantem

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Podle OSN mohla válka na Ukrajině vyhnat ze svých domovů více než sedm milionů lidí. Část z nich míří i do České republiky. Počet uprchlíků z Ukrajiny, kteří přišli od začátku ruské invaze na Ukrajině do Česka, se blíží 200 tisícům.

Čtyři pětiny dospělých, kteří přišli z Ukrajiny do Česka, jsou ženy, zhruba 55 % ze všech příchozích jsou pak děti; na jednání sněmovního bezpečnostního výboru to řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Řada z těchto ukrajinských žen je v této době ostře propírána nejen v českém internetovém prostoru, ale také mezi zástupci tisku, a zaznívají příběhy, že uprchlící nejsou soudní, zapomínají na vděk a ještě si diktují.

Řadu takových historek sdílí na sociální sítích novinářka ze Super.cz Gabriela Wolfová. Přibáň na údajné výmysly v jejím videu upozorňuje na svém facebooku a považuje je za z morálního hlediska krajně nevhodné vůči lidem prchajícím před válkou. Rozhodně se mu nelíbí fakt, že jen na instagramu, kde Wolfová příběhy ve stylu „jedna paní povídala“ vypráví, ji sleduje 59,5 tisíce uživatelů. Ač má svůj profil nastaven jako soukromý, je očividné, že pro vysoký počet sledujících má jí zveřejněný obsah značný potenciál ovlivňovat veřejné mínění.

„Těch historek je víc, není to jeden jediný zdroj, je jich víc, je jich velké množství. Jenom teď takhle hodím, co mě prostě napadá. Jsou to historky typu, že nabídnete prostě v Dobřichovicích krásný byt s vířivkou a ukrajinská rodina si stěžuje, že ale chtěla být blíž Praze,“ popisuje novinářka Wolfová.

Šokovaný Přibáň se proto v reakci na její výstupy obrátil na jemu známé novináře České televize, aby Wolfovou s jejími historkami bezodkladně konfrontovali a zastavili šíření těchto „lží“.

„Tak se ke mně konečně dostalo celé video osoby šířící neskutečné sračky o uprchlících. Je to Gabriela Wolfová, redaktorka Super.cz. Poprosil bych Marek Wollner, Ján Simkanič, Nora Fridrichova, Martin Veselovský či někoho dalšího, kdo děláte investigativní žurnalistiku, konfrontujte ji s tím, co tvrdí. Protože její video z instagramu, kde má z ‚různých zdrojů historky typu‘ – jak uprchlíci odmítají byty s vířivkou a drahou čokoládu – se šíří všemi směry. Díky!“ vyzývá důrazně na svém twitteru.

„Oni sem nepřijeli pracovat, oni sem přijeli dostávat dávky a mít se dobře, ale jako samozřejmě nezlehčuju situaci, samozřejmě, nepřijeli sem na dovolenou, ale začínají to brát jako super placenou rekreaci,“ cituje zhrozený Přibáň slova novinářky na adresu ukrajinských uprchlíků.

Vzhledem k tomu, že Wolfová pracuje pro Super.cz, který provozuje největší český vyhledávač Seznam.cz, je to pro něj samotného „velká ostuda“, pokračuje Přibáň.

„Je to hrozná ostuda pro Seznam.cz , pod který Super.cz patří. Seznam poslal na pomoc Ukrajině obrovské peníze a člověk, který pro ně pracuje, šíří takové sračky, že by se za ně nemusel stydět ani Volný s Okamurou,“ dodal Přibáň.

A skutečně jeden ze tří členů představenstva Seznamu Pavel Zima začátkem března informoval, že Seznam dá 100 milionů na podporu ukrajinských uprchlíků v Česku. „Budeme podporovat a sami dělat projekty v celém spektru pomoci, dětem, školám, ubytováním, prací v cz a doufám, že i s návratem domů po porážce ruských okupantů,“ oznámil na svém osobním twitteru.

Právě Zima se později za Wolfovou omluvil a přislíbil, že situaci vyřeší. „Vyřeším. Omlouvám se,“ reagoval na Přibáňův příspěvek. „Vedení Seznam.cz to vidí také jako problém. Díky za to,“ uvítal Přibáň, že vedení Seznamu nehodlá takové chování ignorovat.

Jakým způsobem, hodlá Zima případ Wolfové řešit, však není známo. Možností jako takových není mnoho, nabízí se například smazání těchto příspěvků, v horším případě třeba i ukončení pracovního poměru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…