Situace v resortu obrany je neudržitelná, říká stínový ministr obrany

15.11.2012 15:57

Stínový ministr obrany Jan Hamáček (ČSSD) má za to, že česká vláda zaspala ve vyjednávání o dalším pronájmu letounů gripen. Dialog měl začít mnohem dřív. To ale není jediný problém, který resort obrany trápí. Největším problémem jsou neutuchající škrty v resortu. Hamáček v rozhovoru pro server iDnes.cz prohlašuje, že situace v resortu se zlepšuje jen zdánlivě.

Situace v resortu obrany je neudržitelná, říká stínový ministr obrany
Foto: Redakce
Popisek: Jan Hamáček

„Samozřejmě je takováto situace neudržitelná. Mohu jen parafrázovat slova současného ministra obrany Vondry či náčelníka generálního štábu Pavla, kteří přiznávají, že armáda za současného stavu nemůže plnohodnotně fungovat. Navíc tím, že se některé nutné investice odkládají, vzniká dluhové břímě, které sice opticky zlepšuje finanční vyhlídky resortu obrany, ale do budoucna představuje zásadní problém," míní Hamáček.  

Cesta je v mezinárodní spolupráci

Ono zanedbávání priorit v sobě zahrnuje i jednání se švédskou stranou o možném dalším pronájmu stíhaček gripen. Vláda podle Hamáčka zaspala a Švédové teď mohou mít pocit, že Čechům nezbývá nic jiného, než se dohodnout. Je sice pravda, že ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) uvažuje o vypsání veřejné soutěže na stíhačky, do které by se mohli přihlásit kupříkladu i Američané se stroji F-16, ale Hamáčkovi se tato varianta nezdá příliš šťastná. Pokud by Spojené státy v tendru uspěly, tak by se čeští piloti museli přeškolovat a muselo by se měnit i zázemí pro stroje, což by nebylo právě nejlevnější.

Hamáček si je vědom toho, že se Česko nenachází v nejlepší ekonomické kondici, a proto také nabízí cestu, jakou by resort obrany měl v budoucnu postupovat při plánování strategických projektů. Tato cesta spočívá ve spolupráci s dalšími zeměmi z našeho okolí, jako je Slovensko, Rakousko, ale např. také Chorvatsko.

Za zmínku stojí také skutečnost, že ČSSD po případných vítězných volbách nebude podle Hamáčka vyžadovat urychlení stahování českých vojáků z Afghánistánu. Současná opozice totiž respektuje dohodnutý harmonogram, že čeští vojáci tuto zemi opustí v roce 2014. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …