Sjednotí Klausovy konzervativce Mach, Bobošíková, nebo Semín? ptá se Česká pozice

30.03.2012 12:20

Server Česká Pozice se zamýšlí nad tím, jak spolu budou spolupracovat české konzervativní strany. Spojí je Václav Klaus? Nebo bude tím hlavním mostem iniciativa D.O.S.T.?

Sjednotí Klausovy konzervativce Mach, Bobošíková, nebo Semín? ptá se Česká pozice
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Václav Klaus na autogramiádě

Největším spojovníkem by mezi stranami mohl být velmi negativní postoj k evropské integraci. Neparlamentní strany Suverenita – Blok Jany Bobošíkové a Strana svobodných občanů (Svobodní), ale i konzervativní hnutí Akce D.O.S.T.se hlásí ke stejným myšlenkám jako prezident Václav Klaus, jehož volební období za rok končí.

Společně proti EU

Předseda Svobodných Petr Mach ostatní strany sice kritizuje, přesto je ale jasné, že společně by mohly dosáhnout zajímavých výsledků. Podle předsedy akce D.O.S.T. bude hlavním tématem volebního programu právě zmiňovaná Evropská unie. A podle České pozice by se mohla spolupráce realizovat už v těchto senátních volbách.

„Na otázku týkající se postprezidentského působení Václava Klause předseda Akce D.O.S.T. uvedl, že by si přál, aby prezident zůstal v politice činný,“ píše Česká pozice. A je podle Semína úplně jedno, zda se bude Klaus účastnit politického dění pasivně či aktivně.

Spolupráci názorově blízkých stran by uvítala i Jana Bobošíková. „Myslím si, že budoucí volby nebudou o striktním rozdělení pravice-levice, ale podle mého názoru v nich velkou roli bude hrát postoj k evropské integraci, postoj k euru a národním zájmům. Z těchto důvodů dělá Suverenita vše proto, aby názorově spřízněné strany a osobnosti integrovala, abychom se takzvaně dostali pod jedno ‚IČO‘,“ říká.

Problém ovšem je s politickou orientací zmiňované suverenity. Podle serveru (a také podle Macha) totiž není ani pravicová ani levicová, ale hlavně populistická. A s populisty se spolupracuje těžko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…