Skandál? Polská vláda vyměnila šéfa kontrašpionáže NATO ve Varšavě. V noci a za pomoci vojenské policie

18.12.2015 18:22

Polská vláda vyměnila v noci ze čtvrtka na pátek šéfa nového polsko-slovenského kontrašpionážního centra NATO ve Varšavě. Údajně totiž neuposlechl propouštěcí příkaz z minulého týdne. A proto za ním v noci přišel úředník s policejním doprovodem. Informuje Česká televize.

Skandál? Polská vláda vyměnila šéfa kontrašpionáže NATO ve Varšavě. V noci a za pomoci vojenské policie
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Sesazený ředitel Krzysztof Dusza uvedl, že za ním v noci přišel úředník z polského ministerstva obrany za doprovodu vojenské policie. „Řekl jsem jim, že jejich přítomnost zde je nezákonná,“ sdělil Dusza a dodal, že informoval slovenskou a další zúčastněné strany.

Polské počínání odsoudil bývalý ministr obrany Tomasz Siemoniak, jenž situaci označil za „absolutní skandál, který v žádné zemi NATO nemá obdoby“, a následně se omluvil Slovensku za celé Polsko.

Ministerstvo obrany jen vydalo prohlášení, v němž je stanoven nový šéf úřadu. Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski se nechal slyšet, že „polští pracovníci centra přišli o právo k přístupu k důvěrným dokumentům a museli být nahrazeni pracovníky, kteří toto právo mají“.

Vznik tohoto centra byl dohodnut již v říjnu a zájem připojit se k němu měla zhruba desítka zemí včetně České republiky, Maďarska a Německa. Spolu s centrem má vzniknout i školicí středisko pro zpravodajce v jihoslovenské Lešti.

Nově sestavená polská vláda strany Právo a spravedlnost udělala mnohé personální změny v nejednom bezpečnostním orgánu i na místě šéfů tajných služeb. „Do vedení státu dosadila několik lidí s problematickou minulostí a pokouší se i o změnu Ústavního soudu, kterou opozice i právní experti označují jako neústavní.“  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…