Skandál: Zmizely peníze na uprchlíky. A nejen to

27.09.2018 8:04

Ještě před skandálem v Rakousku, kde mluvčí vydával doporučení, aby policie a ministerští úředníci příliš nehovořili s kritickými médii, se odehrál jeden podobný v zemi slunce, filozofů a olivového oleje, v Řecku. Jde o migranty. A o peníze. Vyšel článek o tom, že fondy, které byly poskytnuty Evropskou unií na vylepšení podmínek v centrech pro migranty, byly, jak se česky říká, „odkloněny“. A zavíralo se, ale ne ve vládě. Informoval o tom řecký server ekathimerini.com a APnews.com.

Skandál: Zmizely peníze na uprchlíky. A nejen to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Řecko a Euro, ilustrační foto

Vydavatel a šéfeditor řeckého listu Fileleftheros byli zadrženi poté, co v tomto listu vyšel článek, který vznáší obvinění, že fondy určené na vylepšení podmínek v centrech pro migranty skončily úplně jinde. K zadržení došlo po stížnosti ministra obrany Panose Kammenose, jehož ministerstvo má tyto fondy na starosti. Z článku vyplývalo nařčení, že recipienty evropských fondů byli byznysmeni napojení na Kammenose. Migranti prý měli z fondů pramalý užitek, ale firmy, které se staraly například o catering nebo instalatérské práce, nasazovaly přemrštěné ceny.

Anketa

,,Za komunismu Romové museli pracovat. Většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osoby práce se štítící a šli do vězení," řekl Miloš Zeman. Vadí vám to?

3%
97%
hlasovalo: 16954 lidí

Psali jsme ZDE

Panayiotis Lampsias, zmíněný editor, sdělil médiím, že je zadržen na policejním okrsku v Exarchii, kde stráví noc a v neděli bude čelit žalobě státního zástupce. „Nejenom že si stojíme za svou reportáží, ale budeme ji i rozšiřovat,“ prohlásil Lampsias. Vydavatel Thanassis Mavridis řekl, že se jedná o boj o svobodu slova.

Kritiky se vládě dostalo zejména od konzervativní strany Nová demokracie. „Před dvěma týdny honili naši mluvčí po kanceláři policisté, aby ji zatkli za pomluvy. Teď zadrželi novináře, protože si dovolili kritizovat vládu. Takhle si ‚první levicová vláda‘ představuje demokracii a svobodu tisku,“ tepal vládu zákonodárce Costas Karagounis z Nové demokracie. Dle řeckých zákonů je pomluva či defamace závažným činem a stížnost může vyústit v okamžité zadržení policií. Podle řeckých odborníků na právo je toto protiústavní.

Státní zástupce se v neděli rozhodl, že nebude zatím podávat žalobu, ale hodlá prošetřit, zda byl ministr opravdu pomluven. Mohl sice zadržení prodloužit, ale rozhodl se to neudělat, takže byli žurnalisté propuštěni. Ironií prý je, že ministr Kammenos má údajně ve zvyku psát výbušné příspěvky na twitter, na které by se zákon o pomluvách velice pravděpodobně vztahoval také. Kdyby ministr neměl imunitu.

Článek o zadržení ZDE

Článek o propuštění ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…