Skokany krajských voleb jsou Kubera, Jurečka a Pospíšil. Jak jsou na tom dámy?

09.10.2016 7:26

Skokany letošních krajských voleb se stali senátor a teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS), ministr zemědělství a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka a europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil. Vyplývá to z údajů na volebním serveru. A jak jsou na tom ženy?

Skokany krajských voleb jsou Kubera, Jurečka a Pospíšil. Jak jsou na tom dámy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Jiří Pospíšil

Kubera se dostal v Ústeckém kraji z 55. na druhé místo kandidátky občanských demokratů. Dostal 1 670 přednostních hlasů, tedy 10,49 procenta, píše ČTK.

O 51 míst z 55. na 4. místo voliči vynesli Jurečku v Olomouckém kraji. Stačily mu k tomu kroužky 1 235 voličů, tedy 6,4 procenta.

Pospíšil se díky přednostním hlasům posunul z 50. pozice plzeňské kandidátky na první místo. Preferenční hlas mu dalo 2 819 voličů, tedy 24,79 procenta.

Uspěly dvě ženy ve věkové skupině od 18 do 29 let

Ženy si v letošních krajských volbách udržely pětinový podíl v krajských zastupitelstvech. Zatímco v předchozích volbách v roce 2012 získalo zastupitelský mandát 134 žen, po letošních volbách jich bude 137, a budou tak tvořit 20,3 procenta zastupitelů, minule to bylo 19,9 procenta. Vyplývá to z údajů volebního serveru Českého statistického úřadu. Věkový průměr všech zastupitelů zůstal zhruba stejný, letos je jim v průměru 50,1 roku, minule to bylo 49,9 roku.

Uspěly dvě ženy ve věkové skupině od 18 do 29 let, zatímco žádný stejně starý muž mandát nezískal. Nejvyšší podíl žen, zhruba 29 procent, bude zasedat v zastupitelstvu Karlovarského kraje. Nejméně jich bude v Ústeckém kraji, a to přibližně 13 procent. Nejpočetnější skupinou zastupitelů jsou muži nad 50 let.

Mezi úspěšné ženy letošních krajských voleb patří například jedničky kandidátek hnutí ANO. V Karlovarském kraji ji vedla náměstkyně ministra vnitra Jana Vildumetzová, ve Středočeském kraji místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová a v Královéhradeckém kraji náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. V těchto krajích hnutí zvítězilo.

Nejstaršího krajského zastupitele a nejmladší zastupitelku má Koalice Svoboda a přímá demokracie a Strana práv občanů. Nejstarším zastupitelem je třiasedmdesátiletý trenér, olympijský vítěz ve sportovní střelbě z her v Mexiku Jan Kůrka v Plzeňském kraji. Nejmladší zastupitelkou se stala jednadvacetiletá studentka pedagogické fakulty Tereza Hyťhová v Ústeckém kraji. Nejstarším kandidátem byl devětaosmdesátiletý důchodce Gustav Babij kandidující v Ústeckém kraji za Komunistickou stranu Československa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…