Školení Jana Farského. I s Vítem Rakušanem. Šíří se foto

21.01.2022 13:03

Na počátku roku 2022 odjel na univerzitu do amerického Oregonu, kde se bude věnovat svému studijnímu projektu, v rámci něhož by rád zjistil, jak zkušenosti z federalizace USA naroubovat na Evropskou unii. Teď se také ukázalo, že se Jan Farský jako poslanec věnuje svému sebevzdělávání dlouhé roky. V roce 2016 se jako budoucí volební lídr STAN např. učil chodit po skle. S Vítem Rakušanem po boku.

Školení Jana Farského. I s Vítem Rakušanem. Šíří se foto
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Jan Farský

Po tlaku médií, opozice i koaličních partnerů se Jan Farský nakonec rozhodl vzdát se mandátu poslance. Pod slovní palbou se ocitl poté, co vyšlo najevo, že se ještě před jmenováním vlády Petra Fialy (ODS) dozvěděl, že dostal stipendium na univerzitě v americkém Oregonu. Bude analyzovat, jak by se proces federalizace USA dal aplikovat v EU.

To, že si o stipendium zažádal, mohl voličům prozradit již před volbami, ale neučinil tak. Sám od sebe se také mohl vzdát poslaneckého mandátu, když věděl, že 8 měsíců ve Sněmovně nebude. Ale učinil tak až po tlaku z mnoha stran, včetně tlaku od koaličních partnerů z TOP 09, ODS, KDU-ČSL i Pirátů.

Stávající předseda STAN Vít Rakušan Farskému poděkoval za práci, kterou ve Sněmovně odvedl a zdůraznil, že hnutí STAN stojí na osobních přátelstvích mezi členy a on si moc váží toho, že se s Janem Farským zná.

Průzkum agentury SANEP ukázal, že podle většiny občanů postup Jana Farského v této kauze poškodí jak reputaci STAN, tak reputaci celé vlády Petra Fialy (ODS). Tentýž průzkum dokonce ukázal, že vláda Petra Fialy nemá důvěru.

V souvislosti s odjezdem Farského do Oregonu začala po sociálních sítích kolovat fotografie Víta Rakušana z roku 2016, kdy sám Rakušan nebyl ani předsedou STAN, ani poslancem, ale Farský již byl poslancem a o rok později se stal dokonce celostátním lídrem Starostů a nezávislých pro sněmovní volby.

V roce 2016 se Farský spolu s Rakušanem v rámci programu programu Aspen Young Leaders Program učili překonávat strach. Např. chůzí po rozbitém skle.

„Kromě neuvěřitelně zajímavých přednášek i trénink práce se strachem. Chodíme po skle s Janem Farským,“ pochlubil se Rakušan.

Farský a Rakušan

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…