Školní jatka v USA, 17 mrtvých: Expert se rozplakal v přímém přenosu TV, zde je VIDEO

15.02.2018 8:38

Spojené státy mají za sebou další z masakrů, v rámci kterého umírali studenti a učitelé. Tentokrát zabíjel bývalý student střední školy na Floridě Nikolaus Cruz. Po střelbě z několika automatických zbraní zůstalo sedmnáct mrtvých.

Školní jatka v USA, 17 mrtvých: Expert se rozplakal v přímém přenosu TV, zde je VIDEO
Foto: Repro CNN
Popisek: Někdejší agent FBI Philip Mudd pláče v televizi po masakru školáků na Floridě

Ke krvavému incidentu došlo včera v pozdních hodinách na střední škole Marjory Stoneman Douglas v Parklandu, který leží asi sedmdesát kilometrů od Miami. Devatenáctiletý Cruz byl dříve studentem této školy, ale byl vyloučen pro drobné, ale neustále se opakující kázeňské přestupky. Podle svědectví učitelů a jeho spolužáků neměl příliš mnoho přátel a jeho největším koníčkem byly zbraně a střelba.

Anketa

Kdyby Markéta Šichtařová kandidovala v příštích prezidentských volbách, volili byste ji?

hlasovalo: 7654 lidí

Na sociálních sítích se přitom nijak netajil tím, že hodlá své zbraně použít. V jednom ze svých komentářů přímo napsal, že chce se svojí zbraní „zabíjet lidi“. Nikdo z jeho okolí však o podivném chování Cruze policii neuvědomil. Po předchozích zkušenostech s jeho nevypočitatelnou povahou se údajně jeho známí obávali, že by se jim po zahájení případného vyšetřování mohl mstít. Bezprostředně po masakru byl Cruz zatčen.

Jak uvádí zpravodajská televize Fox News, od hojně medializovaného masakru na střední škole v Columbine v roce 1999 jde již o pětadvacátou událost tohoto druhu. Prozatím sedmnáct mrtvých dělá ze zabíjení na střední škole Marjory Stoneman Douglas co do počtu mrtvých osmý nejhorší masakr v této kategorii v historii Spojených států. Přes opatření, která byla v posledních letech přijata na mnoha středních školách, se však stejně dalšímu krveprolití nepodařilo zabránit.

Nejvíce obětí na životech přinesla střelba do lidí loni v říjnu v Las Vegas. Stephen Paddock na country festivalu zavraždil 58 lidí a více než pět stovek dalších zranil. Jen o devět lidí méně zemřelo v červnu 2016, kdy v jednom z orlandských gay klubů vraždil muslim Omar Seddique Mateen. Za doposud třetí nejkrvavější incident tohoto druhu v historii Spojených států je považována střelba na univerzitě ve Virginii, kde student Seung-Hui Cho zastřelil 32 lidí.

Jedním z hrdinů posledního masakru na střední škole se stal fotbalový trenér Aaron Feis, který svým vlastním tělem kryl studenty před střelbou. Podle informací deníku Miami Herald pravděpodobně zachránil několik studentů před vážným zraněním a možná i smrtí. Sám byl několikrát zasažen, ale přežil. Nicméně se nyní nachází v kritickém zdravotním stavu. Feis působil několik let ve škole také jako strážce a bezpečnostní expert.

Dalším symbolem masakru na střední škole Marjory Stoneman Douglas se bezpochyby stane bývalý agent CIA i FBI a expert na boj s terorismem Philip Mudd. Americká média doslova „žijí“  jeho rozhovorem pro CNN, ve kterém se muž, patrně zvyklý na leccos, rozplakal a nebyl schopen odpovídat na otázky. „Mám deset synovců a neteří, se kterými o těchto věcech mluvím. Tohle přece nelze dál akceptovat... Já nemůžu... pardon... My nemůžeme... omlouvám se...“ zakončil předčasně rozhovor Mudd, kterého naprosto ovládly emoce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Josef Provazník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…