Školy dostaly peníze na platy. Ty však možná klesnou

29.03.2012 17:12

Kraje už na učitelské platy dostaly třetinu peněz ze slibovaného čtyřmiliardového navýšení. Kvůli škrtům teď ale kantorům hrozí, že od května se jim peníze zase sníží. Ministerstvo totiž musí letos ušetřit 2,5 miliardy. Patrik Kubas z tiskového odboru ministerstva řekl, že se zatím neví, jestli se bude šetřit na platech učitelů nebo jinde.

Školy dostaly peníze na platy. Ty však možná klesnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

"Celoroční rozpočet je rozepsán a ministerstvo školství krajům peníze posílá v dvouměsíčních dávkách. Na březen a duben už peníze odešly. Pokud dojde k rozpočtovému vázání a k omezení těchto financí, bylo by to od května," uvedlo ministerstvo na dotaz ČTK.

Stávku pro stávku nechtějí

O tom, kde konkrétně se bude šetřit, ale rozhodne až nový ministr nebo ministryně školství. Stávající šéf resortu Josef Dobeš (VV) na konci března končí, oficiálním důvodem jeho rezignace byl právě nesouhlas se škrty ve školství.

"Čím později to rozhodnutí padne, tím ta částka (ubraná) z toho platu bude vyšší," upozornil šéf školských odborů František Dobšík. Díky slíbeným čtyřem miliardám se měly kantorům zvýšit platy o 500 až 1500 korun měsíčně. Kraje už vypracovaly rozpočty a leckde už navýšení platu učitelé pocítili.

Pokud by nový ministr rozhodl, že peníze ušetří na učitelích, musely by kraje vypracovat nové rozpočty. V nich by musely snížit platové tarify. Odbory ale nehodlají na žádné snížení přistoupit. Chtějí proto o konkrétních variantách ještě jednat s ministerstvem školství a financí. "My nechceme stávkovat pro stávku," komentoval situaci Dobšík. V případě snižování platů ale odbory protesty nevyloučily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…