Školy možná opět nechají děti učit online. Nebudou mít na topení a svícení

28.08.2022 9:56

V porovnání s jinými státy Česko patřilo k zemím, které kvůli covidu nechaly žáky a studenty extrémně dlouho doma na online výuce. A teď hrozí, že se vše zopakuje. Jen ne kvůli koronaviru, nýbrž kvůli nastupující energetické krizi, která může naplno udeřit na podzim a v zimě. Školám možná nezbude, než nechat žáky a studenty doma, protože nebudou schopny zaplatit extrémně vysoké ceny za topení a svícení.

Školy možná opět nechají děti učit online. Nebudou mít na topení a svícení
Foto: pixabay.com
Popisek: Topení - ilustrační foto

České školy a univerzity zjišťují, že za vytápění tříd a svícení v nich  budou muset zaplatit mnohem víc než v předchozích letech.

„Pro ilustraci, Masarykova univerzita zaplatila loni za elektřinu asi 81,5 milionu korun a za letošek odhad vychází na částku 201 milionů,“ napsal server Echo24.cz s tím, že predikce na další rok počítá dokonce až s 543 miliony korun za elektřinu. Pokud by se predikce naplnila, znamenalo by to, že univerzita musí za elektřinu zaplatit v roce 2023 víc než šestkrát tolik než v roce 2021.

Na topení prý univerzita loni zaplatila 9 milionů kprun, letos by to mělo být 35 milionů a v roce příštím dokonce 89 milionů.

Ostatní vysokoškolské vzdělávací instituce se budou muset srovnat s obdobnými finančními tlaky. Další rok distanční výuky by podobné tlaky mohl pomoct snížit. Některým přednášejícím se to ale ani trochu nelíbí.

„Slibuji všem svým studentům, že pokud k tomuto dojde, budu pořádat prezenční výuku na vlastní náklady,“ komentoval na sociálních sítích situaci například ekonom Petr Bartoň.

Základní a střední školy podle zákona nemohou přejít na distanční výuku jen kvůli vysokým cenám energií. Teoreticky to mohou zkusit školy, které fungují na principu kombinované výuky.

Ministr školství Vladimír Balaš oznámil, že s finanční podporou škol se počítá, ale konkrétní podoba finanční pomoci se prý bude projednávat v září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…