Skon Havla zasáhlo svět: Byl to hrdina z Prahy, idealista a symbol svobody, píší deníky

19.12.2011 12:18

Deníky po celém světě připomínají ve svých pondělních vydáních osobnost exprezidenta Václava Havla. Na doprovodných fotografiích v denících pak Havel většinou buď pozorně poslouchá, přemýšlí nebo mává obřímu davu v listopadu 1989 na Václavském náměstí. Píší o něm jako o skromném a slušném muži, idealistovi, významném mysliteli nebo o symbolu svobody.

Skon Havla zasáhlo svět: Byl to hrdina z Prahy, idealista a symbol svobody, píší deníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel a Zdeněk Tůma

List The New York Times Havla popisuje jako osobnost, která se stala ztělesněním duše českého národa. Píše o něm jako o skromném a vždy slušném muži, který byl ale zároveň houževnatý a zarputilý a kterého Západ považoval za jednoho z nejvýznamnějších politických myslitelů ve střední Evropě.

Deník také připomíná, že Havlova osobnost a jeho zájmy do Prahy lákaly nejvýznačnější světové představitele, například tibetského duchovního vůdce dalajlamu, nebo prezidenta Billa Clintona, který se během své návštěvy v roce 1994 dokonce v Havlově oblíbeném jazzovém klubu připojil k jam session.

 A význačné osobnosti měly zájem o setkání s Havlem, i když už nebyl ve funkci prezidenta. V roce 2009 se s ním v Praze setkal i americký prezident Barack Obama, kterého, jak list připomíná, Havel varoval před nebezpečím, jaké mohou znamenat přehnané naděje vkládané lidmi do politického vůdce.

Připomněl i symbol srdce

Ve zvláštním článku se The New York Times, který připomíná i symbol srdce, který Havel často připojoval ke svému podpisu, věnuje také jeho dramatické tvorbě.

Jak pak připomněl Český rozhlas, německé Tageszeitung nadepsaly ke vzpomínce na Havla „Svědomí Evropy je mrtvé“. Britský The Guardian má na titulní straně velkou Havlovu fotku a článek od historika Timothyho Gartona Ashe.

"Havel Často mluvil jako by byl ironickým kritikem, který sleduje divadlo světa. Ale v ‘ústředí sametové revoluce‘, v Laterně Magice, se v roce 1989 stal hlavním hercem a režisérem hry, která změnila historii,“ napsal Timothy Ash.

El País: Zemřel hrdina z Prahy

„I všechny španělské deníky na titulní straně připomínají Václava Havla. El País například titulkem ´Zemřel Václav Havel, hrdina z Prahy´,“ uvedl na svém zpravodajském portále Český rozhlas.

Los Angeles Times podle zjištění rozhlasu napsaly, že romantický idealismus, často vyjádřený prostřednictvím hlubokých filozofických termínů, koloroval Havlovu kariéru. V době, kdy byl vězněn, ale také později, když už byl prezidentem, nepřestával přemýšlet o smyslu lidského života, zdůraznil deník Los Angeles Times.

Izraelský prezident Šimon Perés pro noviny Haaretz pak prozradil, že úmrtí Havla je ztrátou pro celý svět, pro český národ, pro západní civilizaci i lidskou svobodu. "Jeho hlas byl téměř šepotem, ale s vnitřním přesvědčením a neobvyklou poctivostí, kterými lidi spojoval," vzpomněl Perés.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…