Skotové posílají vzkaz britskému premiéru Cameronovi: Toto chceme

24.05.2015 21:40

Skotská národní strana fenomenálně uspěla v nedávných britských parlamentních volbách, když získala 56 poslanců z celkového počtu 59, kteří se ve Skotsku volí. A po takto skvělém výsledku si klade dvě podmínky, které souvisejí s chystaným referendem o případném vystoupení Velké Británie z EU. Jednou z nich je udělení práva hlasovat v referendu od šestnácti let věku.

Skotové posílají vzkaz britskému premiéru Cameronovi: Toto chceme
Foto: telegraph.co.uk
Popisek: Vlajka Velké Británie a Skotska

Britský The Guardian uveřejnil dvě podmínky, které si Skotská národní strana klade v souvislosti s chystaným referendem o případném vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Není tajemstvím, že si Skotové přejí v Unii zůstat, takže se snaží případný odchod zkomplikovat. Na prvním místě tím, že by v referendu měli dostat právo k hlasování i šestnáctiletí a sedmnáctiletí voliči, jak tomu bylo i v nedávném referendu o možné skotské samostatnosti.

Předseda poslaneckého klubu SNP v Londýně Angus Robertson k tomu poznamenává: „Nejlepší prvky z referenda o nezávislosti musejí být zachovány, což znamená, že by do hlasování o setrvání Velké Británie v EU měli hlasovat i šestnáctiletí a sedmnáctiletí voliči, a to na území celé Velké Británie... Skotsko říká zřetelně a nahlas, že šestnáctiletí a sedmnáctiletí mladí lidé by měli mít právo spoluutvářet zemi, v níž žijí.“ Mladí Skoti už v referendu o nezávislosti své země podle Robertsona ukázali, že se chtějí podílet na budoucím směřování své země.

Celý text najdete zde

A na první požadavek SNP navazuje ještě jeden. Podle představ Skotů opustí Veká Británie EU jen tehdy, když s tím vysloví souhlas všechny čtyři historické součásti Velké Británie, tedy Anglie, Wales, Skotsko a Severní Irsko. Premiér Cameron to však odmítá. Zatím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…