Škrty ve státní správě? Co směřuje do budoucnosti, na tom by se podle Fialy šetřit nemělo

06.06.2023 17:15 | Ze sítí

Kvůli rekordnímu schodku rozpočtu, který se v květnu dostal na 271 miliard korun, bude muset vláda Petra Fialy připravit další škrty nad rámec konsolidačního balíčku, který byl představen minulý měsíc. Už letos proto může dojít ke snižování platů ve státní sféře a hledání dalších úspor u poskytovaných dotací. Pro příští rok se přitom počítalo se snížením platů státních zaměstnanců o čtyři až pět procent a propuštění tisíců lidí v jednotlivých resortech.

Škrty ve státní správě? Co směřuje do budoucnosti, na tom by se podle Fialy šetřit nemělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

Podle návrhu konsolidačního balíčku Ministerstvo financí počítá v rozpočtu na rok 2024 se schodkem 235 miliard korun. V této částce už je zahrnuto očekávané snížení celkového objemu prostředků na platy ve státní správě o čtyři procenta a pětiprocentní snížení platových tarifů v celém veřejném sektoru.

Podle tohoto návrhu by tak klesly platy úplně všem státním zaměstnancům, navíc v jednotlivých resortech se rýsuje velké propouštění. Podle zveřejněných propočtů Ministerstva financí by nejvíce mělo na platech ušetřit Ministerstvo školství, téměř osm miliard korun. Dále pak Ministerstvo vnitra 2,9 miliardy a Ministerstvo práce a sociálních věcí 1,1 miliardy. Celkově se má ušetřit přibližně 16 miliard. Největší propouštění se chystá na Ministerstvu práce, asi 2 200 lidí, kolem tisíce lidí pak na Ministerstvu vnitra a Ministerstvu pro místní rozvoj.

Čísla ovšem nejsou konečná, jak serveru Echo24.cz potvrdil například mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. „Doposud nebylo rozhodnuto o konkrétních parametrech vládou navrhovaných opatření. V současné době nicméně o této problematice probíhá na úrovni vedení resortu diskuse. Ministerstvo je připraveno po zveřejnění konkrétních parametrů podle potřeby pružně reagovat jak v rámci snižování počtu míst, tak v platové oblasti při přípravě státního rozpočtu na příští rok,“ uvedl Jakob.

„O tomto návrhu – i těch souvisejících – se bude v příštích měsících jednat, proto nelze v tuto chvíli předjímat jeho konečnou podobu. Každopádně platí, že Ministerstvo obrany ČR bude mít vyčleněná dvě procenta HDP,“ řekla mluvčí resortu obrany Simona Cigánková.

Na platy státních zaměstnanců se ale nejspíše bude muset sáhnout už v letošním roce, protože schodek rozpočtu byl k květnu rekordních 271 miliard korun, ačkoliv rozpočet počítá se schodkem 295 miliard za celý rok.

Nutnost hledat úspory ještě letos potvrzuje i ministr financí Stanjura. „Když jsme před pár týdny představili ozdravný balíček, řekli jsme, že začneme s hubnoucí kúrou sami u sebe a více než 20 miliard korun uspoříme příští rok na platech a na provozu státu. Myslím, že nejméně stejně vysokou částku ale musíme vzhledem k vývoji hospodaření státu ušetřit na výdajích ještě letos,“ prohlásil Stanjura.

Premiér Petr Fiala by chtěl hledat úspory zejména v provozu státu. „Moje představa je, že bychom se měli soustředit na provoz státu a tam hledat rezervy. Jaké ty kroky budou, o tom se budeme politicky bavit v příštích dnech a týdnech,“ řekl Fiala, že nechce šetřit na věcech, které „směřují do budoucnosti“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…