Skvělá komunistická Čína? Klausův přítel Muzikář na oceňování stovky nejlepších firem překvapil

25.11.2017 17:25

REPORTÁŽ Situace na Pražském hradě v pátek 24. listopadu večer – zatímco před sousoším soupeřících Titánů před první hradní branou na Loretánském náměstí demonstruje notoricky známý muž s cedulí hlásající, že jej stát ve spolupráci s exekutory a politiky okradl, do Španělského sálu se sjíždějí osobnosti českého byznysu a politiky. V historických prostorách se podobně jako loni předávala ocenění „Českých 100 nejlepších“, věnovaná stovce těch nejlepších firem v oboru, které platí své daně v Česku. Byli jsme u toho...

Skvělá komunistická Čína? Klausův přítel Muzikář na oceňování stovky nejlepších firem překvapil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Udílení cen Českých 100 nejlepších na Pražském hradě

Akci Českých 100 nejlepších pořádá Panevropská společnost pro kulturu, vzdělávání a vědeckotechnickou spolupráci Comenius, kterou v roce 1990 zakládal Karel Muzikář starší společně s Václavem Klausem, jeho manželkou Livií a Petrem Pithartem. Muzikář je v současné době prezidentem společnosti, která se spoléhá výhradně na financování ze soukromých zdrojů. Comenius oceňuje firmy, ať už české či zahraniční, které plní svou daňovou povinnost v Česku, každoročně. Kromě toho oceňuje i státní instituce či jednotlivé osobnosti. Sám Muzikář je podle mediálních spekulací blízkou osobou bývalého prezidenta České republiky a ekonoma Václava Klause.  

Letošního předávání cen v jednotlivých kategoriích se zúčastnili i politici. K vidění byl například nově zvolený předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), ministr financí Ivan Pilný (ANO), ministr zdravotnictví Miroslav Ludvík (ČSSD). Ozbrojené složky reprezentovali policejní prezident Tomáš Tuhý a náčelník Generálního štábu Armády ČR Josef Bečvář.  

Vítězové první desítky těch podle pořadatelů úplně nejlepších příliš nepřekvapili. Na prvním místě se jako obvykle umístila německá Škoda Auto. Stříbrnou pozici obsadila Kooperativa a třetí místo pak Karlovarské minerální vody spadající pod italský koncern Mattoni. Kromě toho se v první desítce mimo jiné umístily Mountfield a Agrofert spadající do svěřenského fondu šéfa ANO Andreje Babiše.

Great, nebo great?

Co nicméně překvapením pro některé být mohlo, byla slova prezidenta pořádající organizace Comenius Karla Muzikáře staršího.Ten na akci pozdravil čínskou velvyslankyni slovy: „Welcome the ambassador of great communist China. Yes, because you are communist,“ (v překladu: Přivítejme velvyslance skvělé/ veliké komunistické Číny. Ano, protože vy jste komunisté.). Jistá lingvistická neobratnost, která by případně mohla popudit? Kromě toho, že přídavné jméno „great“ v angličtině asociuje nesmírnou a nesouměřitelnou rozlohu a velikost, přináší spolu s tím i význam skvělosti, výjimečnosti.

Je otázkou, jak to tedy celé Muzikář myslel. Složil čínským komunistům poklonu, nebo měl spíše na mysli rozlohu Číny, či její dominantní roli v rámci geopolitického prostoru? Nutno zmínit, že kromě čínského velvyslance, byli na akci přítomni i velvyslanci Francie a Kazachstánu. Akcí diváky provázela dvojice zkušených moderátorů, Jolana Voldánová a Daniel Takáč.  

A nyní již k samotným kategoriím, ve kterých Comenius pravidelně firmy a subjekty státní správy oceňuje. V kategorii export zabodovali kromě jiných například Karel Holoubek Group, Unipetrol či cateringová firma Zátiší Group.

V kategorii dynamický růst a stabilita oceňující firmy se stabilními a stále se zlepšujícími hospodářskými výsledky byly oceněny mezi dalšími firmy Fénix Group, Renomia, S Group Holding, či Synot W senátora a většinového spoluvlastníka ParlamentníchListů.cz Ivo Valenty. Oceněna byla i společnost AVE CZ spadající do portfolia miliardáře a majitele vydavatelství Czech News Center Daniela Křetínského.

V kategorii vzdělání a humanita si ocenění kromě dalších odneslo Gymnázium F. X. Šaldy v Liberci za zapojení do bilingvního projektu ve spolupráci s německou stranou, Univerzita Karlova, Institut klinické a experimentální medicíny a Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Pocit blahobytu…

Ocenění v kategorii zemědělství a potravinářství si mezi dalšími odnesly například Vinařství Spielberg, Vsestary Group, Agro CZ či Vojenské statky a lesy. „Tato kategorie má jasný a přímý vliv na pocit blahobytu v této zemi,“ uvedla Jolana Voldánová k této kategorii.

 „O možnostech cestování, jaké máme teď, se nám před rokem 89 ani nesnilo,“ uvedl Daniel Takáč při představení kategorie cestovního ruchu a hotelnictví. Nejlepšími firmami roku v této kategorii jsou podle pořadatelů letos Eso Travel, Prague Boats, KPV Group či Top Hotel Praha.  

V oborech stavebnictví a dopravy si ocenění odnesly například Vápenka Vitoul, Brist Tábor, společnost Trigema, Kapsch či Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Kromě odborných kategorií oceňoval Comenius i letos jednotlivce, a to v kategoriích Gentleman roku a Lady Pro (ocenění za ženu profesionálku). V kategorii Lady Pro 2017 kromě jiných bodovaly například politička Jaroslava Pokorná Jermanová, podnikatelka Simona Kionková za společnosti Zásilkovna, ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská, či Lucie Ramnebornová, ředitelka oddělení vztahu s veřejností v British American Tobaco. 

Za Gentlemany roku 2017 Comenius mezi jinými označil například bývalého šéfa Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého, lékaře a šéfa Fakultní nemocnice v Motole Pavla Budínského či profesora ekonomie Milana Zeleného. 

Mezi oceněnými společnostmi byla také OUR MEDIA a.s., mimo jiné vydavatel ParlamentníchListů.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…