Skvělá puška. Z Československa! Našli jsme VIDEA, která si „v pohodičce“ natáčejí brutální muslimové v Sýrii. Sedí, vykládají...

13.02.2017 11:02

Džihádisté z Uzbekistánu provozují v Sýrii soukromou vojenskou a poradenskou firmu, která nabízí své služby všem zájemcům o boj proti syrské vládě. Šokující je zejména jejich ohromná online prezence. V jednom ze svých videí například dělají recenzi na československou útočnou pušku Sa vz. 58.

Skvělá puška. Z Československa! Našli jsme VIDEA, která si „v pohodičce“ natáčejí brutální muslimové v Sýrii. Sedí, vykládají...
Foto: M.Kutilová
Popisek: Na hranicích s Islámským státem

Malhama Tactical je první světová džihádistická soukromá armáda a poradenská firma, která je v současné době zapojená do konfliktu v Sýrii, kde bojuje proti syrské armádě. Skupina sestávající z mladých bojovníků z Uzbekistánu se primárně soustředí na výcvik a poradenství v oblasti partyzánské formy války.

Její členové jsou velmi aktivní na sociálních sítích, jako je Facebook, jeho ruská obdoba Vkontakte, YouTube a Twitter.

Právě prostřednictvím jejich online prezence se o aktivitách džihádistické soukromé armády Malhama Tactical může kdokoli s přístupem na internet dozvědět více.

Například na internetovém serveru YouTube má skupina svůj vlastní kanál, na kterém je možné shlédnout hned několik jejich videí. Všechna videa mají popisky v ruském jazyce a mnoho z nich je doprovázeno islámskou vokální hudbou zvanou nasheed, která je často užívána v propagandistických filmech radikálních islámských skupin.

Anketa

Ublížil si ve vašich očích Andrej Babiš tím, jak (ne)vysvětluje záležitost s dluhopisy Agrofertu?

28%
72%
hlasovalo: 9061 lidí

Videa jsou v ruském jazyce, jelikož všech 10 bojovníků, kteří tvoří skupinu Malhama Tactical, pochází z Uzbekistánu, jedné z bývalých republik Sovětského svazu. Tito lidé hovoří plynně rusky s lehkým uzbeckým přízvukem.

Skupina Malhama Tactical se údajně primárně soustředí na sesazení současného prezidenta Sýrie Bašára al-Asada, jehož vládu chtějí nahradit striktně islámským režimem.

Lídrem skupiny je čtyřiadvacetiletý Uzbek, který je znám jako Abu Rogiq a který na konci ledna letošního roku nahrál na server YouTube video, ve kterém odpovídá na dotazy svých fanoušků. Ve většině videí, ve kterých se objevuje lídr soukromé džihádistické armády Malhama Tactical, se hovoří o různých vojenských taktikách a zbraních, které skupina v Sýrii používá.

Všechna jejich videa by se dala popsat jako bezplatné rady pro aktivní či budoucí džihádisty, z nichž mnozí tato videa komentují, skupině a jejím cílům vyjadřují podporu a za rady děkují.

Například 19. ledna letošního roku se na YouTube kanálu džihádistické skupiny objevilo video s názvem „Sa vz. 58 – československá útočná puška, recenze povstalců“, ve kterém Abu Rogiq hovoří o výhodách zbraně vyprodukované na konci 50. let minulého století Českou zbrojovkou Uherský Brod.

 

 

Abu Rogiq poskytl pomocí mobilní aplikace Telegram před několika dny rozhovor americkému magazínu Foreign Policy, ve kterém uvedl, že jeho skupina již uvažuje o další expanzi.

Všichni členové jeho skupiny jsou prý ochotní bojovat kdekoli, „kde jsou sunnitští muslimové utlačováni“. Jako příklad uvedl Čínu a Barmu. Dále uvedl, že by se Malhama Tactical mohla vrátit „zpět ke svým kořenům“, což by znamenalo návrat do severního Kavkazu a boj proti ruské vládě.

O tom, že se skupina snaží o expanzi svědčí i „pracovní nabídka“, která se v listopadu loňského roku objevila na jejich facebookovké stránce.

„Hledáme bratry, kteří by rozšířili náš pracovní tým. V současné době máme zájem o odstřelovače SVD a střelce s M16. Výcvik poskytujeme sami,“ stojí v nabídce.

O popularitě džihádistické skupiny, která v Sýrii bojuje i proti ruské armádě, svědčí již více než 200 000 shlédnutí jejich videí na YouTube. Nabízí se srovnání s Osvobozeneckou syrskou armádou, která je rozsahem svých operací a personálem 50krát větší, ovšem jejich videa prozatím shlédlo jen okolo 110 000 uživatelů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…