Šlachta: Připadáme si jak odpadkový koš

24.02.2014 7:18

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) začala podle serveru Aktuálně.cz usilovat o to, aby velké korupční kauzy a případy spojené se závažnou finanční kriminalitou nevyšetřovali detektivové z protikorupční policie, ale staronový útvar finanční policie. Pod něj by měla část pravomocí protikorupčníků nově spadat.

Šlachta: Připadáme si jak odpadkový koš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Podle informací Aktuálně.cz vzniká v tuzemské policii spor. Zájem o šetření případů spojených s finanční kriminalitou má i vedení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Jeho ředitel Robert Šlachta podle slov ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) oznámil, že má zájem, aby jeho detektivové tyto kauzy vyšetřovali.

Podle Šlachty se debaty, jak s organizovaným zločinem bojovat, řeší už dlouhou dobu. „Je to prostě celé o kompetenci. Než dělat některé nesmysly... Děsím se toho, že někdo něco vymyslí a my se z toho budeme dlouho vzpamatovávat. Chvílemi si připadáme jako odpadkový koš, kde něco není, děláme to my," řekl pro Aktuálně.cz Šlachta.

Ve hře je několik variant. O všem rozhodne vláda

Pokud by však pod jeho útvar nově spadalo vyšetřování dalších korupčních kauz, vliv jeho detektivů by posílil. Chovanec tuto variantu nevylučuje, stejně tak ale ani vznik finanční policie, která by měla řešit daňové ztráty v oblasti DPH. O jejím vzniku bude hovořit na schůzce s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Šéf hnutí ANO už uvedl, že by finanční policie mohla spadat třeba pod protikorupční policii. Ve hře je ale i možnost, že bude založen zcela nový útvar. Podle ministra vnitra by jeho součástí měli být lidé, kteří dnes už pracují v jiných útvarech.

Na stole je podle Aktuálně.cz i další reforma. Podle zmíněného návrhu by se sloučily odbory, jejichž problematika spolu souvisí. Konkrétně by mělo jít o odbor zabývající se daňovou problematikou a ten, který řeší zajišťování výnosů z trestné činnosti. Kromě toho by měly být posíleny velitelské služby, aby pro tuto činnost byla vytvářena lepší kontrola.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …