Slavní čeští komentátoři rozjeli palbu na Kreml: Jsme líné, vypasené a bezbranné ovce, Putinova kořist. Bojujeme o život. Buď my, nebo ti vrazi

21.07.2014 8:35

Komentátoři českých médií se i v pondělí věnují převážně situaci na Ukrajině a letecké tragédii z minulého týdne. Ač to tak nevypadá, bojujeme o život, píše Bohumil Doležal na serveru Echo24.cz. Komentátor MF Dnes Teodor Marjanovič zase volá po probuzení a formulování protiruské odvety. Konečně Michael Romancov z Lidových novin píše o Vladimiru Putinovi jako o zkorumpovaném autokratovi.

Slavní čeští komentátoři rozjeli palbu na Kreml: Jsme líné, vypasené a bezbranné ovce, Putinova kořist. Bojujeme o život. Buď my, nebo ti vrazi
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Podle Bohumila Doležala se pravděpodobně můžeme rozloučit s nadějí, že se najde černá skříňka letadla, jehož cesta z Amsterodamu do Kuala Lumpuru ve čtvrtek tragicky skončila nad územím východní Ukrajiny, a veřejnost se tak dozví, co se vlastně stalo.

Jak dodává, o všem se dozvídáme z „úzkostlivě korektních informací českého tisku". Mediální nestrannost podle Doležala otvírá cestu cynismu. Je prý potřeba určité síly, aby člověk dokázal trvat na tom, že teroristický akt mají na svědomí bojůvky vyzbrojené a podporované Moskvou. Člověk by v sobě měl tu sílu najít a nepropadat cynismu z nejistoty.

Rovněž bychom se podle Doležala neměli utěšovat tím, že zlo je zatím daleko. „Bereme to za špatný konec. Vycházejme raději z toho, že úplně nejdřív na řadě jsme my. V roce 1989 se nám dostalo daru svobody, toho, co nepřesně opisujeme slovy svoboda, demokracie, lidská práva: Přišli jsme k němu skoro zadarmo, vůbec si ho nevážíme a jsme dnes na nejlepší cestě ho prošustrovat. Jsme líné, vypasené a zároveň bezbranné ovce, nejchutnější kořist pro predátora," píše ostře komentátor.

„Ač to tak nevypadá, bojujeme o život. A nejde v první řadě o to, zda vůbec víme, proti komu bojujeme (ne že by na tom nezáleželo), ale zda vůbec víme, o co bychom měli usilovat, k čemu pracovat, za co bojovat – a čemu bychom měli být ochotni, protože jinak to v tomto slzavém údolí ani nejde, aspoň tu a tam také něco obětovat," uzavírá svůj příspěvek na serveru Echo24.cz.

Probuďme se a chopme se iniciativy

Komentátor MF Dnes Teodor Marjanovič zase vyzývá, abychom se probudili, jinak skončíme rozdrceni někde v polích jako pasažéři malajsijského letadla. Nyní je na čase požádat polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského, britského ministerského předsedu Davida Camerona a hlavně nizozemského premiéra Marka Rutteho, ať formulují protiruskou odvetu.

Podle Marjanoviče bylo už před sestřelením jasné, že válka na Ukrajině představuje velké ohrožení zvyklostí zaručujících starému kontinentu mír. Nyní se však věc přesunula do roviny existenčního boje, což si zasluhuje reakci. „Tohle nepotrestat by znamenalo, že si kremelský vládce může příště znovu dovolit pouštět z lahve džina chaosu vyzbrojeného sofistikovanými kvéry z ruských arzenálů a ohrožujícího svět ve svém okolí," píše komentátor.

Protože je prý zjevné, že nadnárodní organizace jako NATO nebo EU iniciativu nepřevezmou, musí se toho chopit jednotlivé státy. Nizozemci podle Marjanoviče dostali šanci postavit se do čela úsilí vojensky vkročit na východní Ukrajinu a postavit na hranici s Ruskem třeba bezpečnostní zeď.

„Nastala chvíle, kterou si nikdo neuměl představit. Proto nezbývá než se odhodlat k něčemu, co tu ještě tváří v tvář Putinovi nebylo... Uznáním reality je, že s vrahy nelze koexistovat. Buď oni, nebo my," uzavírá komentátor.

Putin je zkorumpovaný autokrat. Tentokrát mu to nesmí projít

Michael Romancov v Lidových novinách označil Vladimira Putina za zkorumpovaného autokrata. Dále píše, že válka nemusela vypuknout, kdyby se ruský vládce nevyděsil proevropským vývojem v Kyjevě natolik, že rozpoutal konflikt hned na více frontách. Zaprvé jeho vojsko obsadilo Krym a zabezpečilo klidný průběh referenda, aby mohlo dojít k anexi.

Svou roli sehrála také média. „Zadruhé ruské sdělovací prostředky, ovládané či řízené Kremlem, vyvolaly jak doma, tak mezi ruskojazyčnou populací v sousedících ukrajinských oblastech pocit bezprostředního ohrožení, neboť prý se, za účasti Západu, chystá jejich genocida," píše komentátor s dodatkem, že nikdo ovšem neublížil „ruskojazyčnýmL na východě Ukrajiny tolik jako Putin, jemuž se podařilo vyvolat občanskou válku.

Nyní nevíme, kam se Ukrajina bude ubírat. Ale můžeme podle Romancova doufat, že to, čeho se Putin v Kyjevě tolik lekl, se pomalu začne stávat realitou. Zatím však kvůli podpoře, kterou Moskva poskytla separatistům, zemřeli nevinní lidé. Tváří v tvář této katastofě musí Evropa otevřít oči a nazývat věci pravými jmény.

„Putin bude označen za zkorumpovaného autokrata, jímž je, jeho režim přestane být vydáván za demokratický a jeho způsob komunikace bude odmítnut. Nesmíme totiž zapomenout, že Putin se učí ze sovětských dějin a může mít, zatím bohužel oprávněný, pocit, že když Stalinovi a jeho nástupcům tak dlouho procházel například katyňský masakr, tak lapálii s malajsijským letadlem také nějak ustojí. Snad mu to tentokrát neprojde," věří Michael Romancov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…