Slonková: Kauza Čapí hnízdo se rozroste. Další problém pro Babiše

07.09.2020 7:03

Novinářka Sabina Slonková vyhlíží další obvinění v kauze Čapí hnízdo. Policisté jsou podle jejích informací přesvědčeni, že na Čapím hnízdě docházelo k daňovým únikům. Podezřelý je i sám premiér Andrej Babiš (ANO). Policisté však nikoho neobvinili. Na možný daňový únik upozornil senátor Tomáš Goláň, který se tuto sobotu vrátil z Tchaj-wanu.

Slonková: Kauza Čapí hnízdo se rozroste. Další problém pro Babiše
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V kauze Čapí hnízdo jde o podezření z účelového čerpání dotace určené výhradně pro malé a středně velké podnikatele

Sabina Slonková na serveru Neovlivmí.cz napsala, že policisté nepochybují o tom, že inzerci spojenou s firmou Čapí hnízdo, která je momentálně odložena ve svěřeneckém fondu premiéra Andreje Babiše (ANO), provázely daňové úniky.

Nebýt příjmů z inzerce, premiérova farma Čapí hnízdo by prvních pět let své existence, kdy formálně stála mimo holding Agrofert, nepřežila. A ani by nedokázala splácet stamilionový úvěr, který jí na výstavbu poskytla banka HSBC. Prakticky všechnu reklamu si na nově vybudované farmě podle vyšetřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům OLAF a dvou znaleckých posudků, s nimiž pracovala policie, zadávaly firmy z holdingu Agrofert. V roce 2010 tvořil příjem z reklam 91 % všech výnosů farmy, o rok později to bylo 81 %, v roce 2012 pak 88,2 % a v roce 2013 to bylo 71 %. Celkem šlo i s rokem 2009 o téměř 300 milionů korun. Jen pro srovnání: Celá volební kampaň hnutí ANO před parlamentními volbami v roce 2017 stála 84,5 milionu,“ napsala Slonková.

Otázkou však je, zda reklamy, které i Agrofert na Čapím hnízdě platil, opravdu proběhly, nebo šlo jen o fiktivní zakázky, skrze které si firmy z holdingu Agrofert fakticky snižovaly daně, protože si reklamy uváděly do nákladů, které si mohly odečíst. Úředník obeznámený s vyšetřováním serveru sdělil, že policisté jsou přesvědčeni, že k daňovým únikům opravdu docházelo. Mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala však odmítl tyto informace jakkoli komentovat s tím, že jde o živou kauzu, jejíž vyšetřování stále probíhá.

Podezření ze spáchání daňového úniku se týká i samotného Babiše, protože až do ledna 2014 působil v pozici předsedy představenstva a generálního ředitele Agrofertu.

Na možný daňový únik u firmy Čapí hnízdo upozornil senátor Tomáš Goláň, který se v sobotu vrátil z Tchaj-wanu jako součást delegace předsedy Senátu Miloše Vystrčila.

Mluvčí holdingu Karel Hanzelka odmítl, že by v Agrofertu docházelo k daňovým únikům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…