Slonková, Kroupa, Kmenta. Výkvět české investigativní žurnalistiky vydal společné varování před politickým nátlakem

05.04.2018 11:41

Trojice investigativních novinářů, Jaroslav Kmenta, Janek Kroupa a Sabina Slonková, tvrdí, že se je policie a Generální inspekce bezpečnostních sborů snaží zastrašit či odradit od další práce. Ujišťují však veřejnost, že se zastrašit nenechají a budou pokračovat ve své práci.

Slonková, Kroupa, Kmenta. Výkvět české investigativní žurnalistiky vydal společné varování před politickým nátlakem
Foto: redakce
Popisek: Jaroslav Kmenta

V posledních měsících se opakovaně museli dostavit na výslechy ke kauzám, jež se týkají premiéra Andreje Babiše (ANO). Uvedli to ve společném prohlášení, které dnes Kmenta poskytl ČTK. Vyjádření inspekce a policie ČTK zjišťuje.

Kmenta z magazínu Reportér, Kroupa z Českého rozhlasu a Slonková ze serveru Neovlivní.cz upozornili, že jim od inspekce a policie přišla série předvolání kvůli údajným únikům informací z policejních spisů či prověřovaných kauz. V daných věcech už přitom na úřadech vypovídali. „Jsme přesvědčeni, že tato vyšetřování nás a naše zdroje mají kromě jiného znejistit, zastrašit či odradit od další práce,“ napsali novináři.

Podle autorů prohlášení je akce zjevně koordinovaná a jejím vedlejším cílem je kriminalizovat investigativní žurnalistiku. „Kdo celou akci rozjel, zatím nevíme. Víme jen to, že kauzy, kvůli nimž jsme všichni tři aktuálně předvolávaní, spojuje jedna osoba: premiér v demisi Andrej Babiš,“ uvedli.

Prověřované úniky se mají podle novinářů týkat případu Čapího hnízda, zveřejňování informací k Babišovým kauzám na twitterovém účtu skupiny Julius Šuman či starých policejních spisů z doby, kdy současný lídr hnutí ANO budoval své podnikatelské impérium.

Trojice odmítla, že by byla součástí údajného spiknutí, které má Babiše podle jeho vlastních slov odstranit z politiky. „Vyzýváme autority u policie a státního zastupitelství, aby nepodléhaly tlaku politiků a aby nehledaly nitky jakýchsi spiknutí na politickou objednávku, ale aby se věnovaly odhalování skutečného zločinu, který připravuje stát o peníze,“ doplnili novináři.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…