Slováci si hledají svého Babiše, komentuje politolog tamější volby

17.03.2014 19:28

Do druhého kola volby slovenského prezidenta postoupili premiér Robert Fico a podnikatel Andrej Kiska. „Nečekal jsem tak malý rozdíl mezi těmito kandidáty,“ ohodnotil volební výsledek politolog a slovakista Pavel Hynčica v pořadu Interview Daniely Drtinové na ČT24.

Slováci si hledají svého Babiše, komentuje politolog tamější volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Postup Andreje Kisky do druhého kola prezidentských voleb podle Hynčici dokazuje tamější nespokojenost s etablovanými politickými elitami a zavedenými politickými stranami. „Dá se říci, že Slováci hledají svého Babiše. Oba vzešli z politického prostředí a vytěžili hodně z rozladěnosti národa s politickou scénou,“ podotkl politolog.

Rozdíl mezi oběma vítězi prvního kola činil pouhá čtyři procenta, což Hynčicu velmi překvapilo. „Tento relativně nízký výsledek Fica je, jak by řekl Václav Klaus, vlastně taková nevýhra,“ uvedl s tím, že pokles jeho preferencí má celou řadu příčin.

Fico ve své kampani ještě přitvrdí

Zmínil například skutečnost, že narůstá kritika jeho politiky a způsobu, jakým jeho strana Směr vládne. Lidem se prý možná také nelíbí představa, že by jedna strana ovládla všechny důležité ústavní instituce, a to i přesto, že sám Fico v předvolební kampani argumentoval tím, že by to zajistilo stabilitu celé země.

Úvahy, že Fico by rád nastolil poloprezidentský systém a tak koncentroval ve svých rukou více moci, považuje Hynčica za přehnané. Podle něj je totiž možné, že sám Fico původně ani kandidovat na hlavu státu nezamýšlel, avšak jeho strana nenabízela mnoho jiných možností. „A bylo by zvláštní, kdyby nejsilnější strana nepředstavila svého kandidáta, zvláště když ostatní kandidáti se právě vůči této straně vymezují,“ dodal.

V následujících dvou týdnech očekává politolog zintenzivnění volební kampaně, jejímž hlavním tématem se zřejmě stane podnikatelská činnost Kisky. Jedno je ale prý jisté – z velké části bude negativní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…